Beroep
De advies- en meldpunten huiselijk geweld en kindermishandeling en de steunpunten huiselijk geweld zijn opgegaan in de nieuwe organisatie Veilig Thuis. Daarmee is de vroegere beroepsnaam 'medewerker Advies- en Meldpunt Kindermishandeling' (AMK) veranderd in 'medewerker Veilig Thuis'.
Als medewerker Veilig Thuis ben je het aanspreekpunt voor mensen die denken dat er in een gezin of huishouden sprake is van mishandeling van kinderen of jongeren of van huiselijk geweld tegen een volwassene. Je behandelt deze meldingen in de vorm van een advies aan de melder of een onderzoek naar het gezin.
Als medewerker Veilig Thuis ben je het aanspreekpunt voor mensen die vermoeden dat er binnen een gezin sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dit kunnen familieleden, leraren, buren, maar ook kennissen zijn. Ook zijn er jongeren of gezinsleden die zelf melding maken van mishandeling.
Vaak komen meldingen telefonisch binnen. Jij luistert goed naar de verhalen en beoordeelt de aard van de melding. Soms kunnen bellers op basis van het advies van de medewerker Veilig Thuis zelf hulp bieden. Wanneer je vermoedt dat de melding ernstig is, moet je wettelijk toestemming vragen om een onderzoek te starten. Dit doe je in samenwerking met andere instanties die dicht bij het gezin staan, zoals huisartsen.
Wanneer er hulp nodig is, ga je met het gezin om de tafel zitten. Dit kan moeilijk zijn. Vaak willen zij geen hulp of denken zij dat ze het zelf kunnen oplossen. Vervolgens start jij met het behandelplan dat je hebt opgesteld voor de hulpverlening. Dit doe je samen met andere professionals. Hierna heb jij een coördinerende en adviserende rol. Je praat met kinderen/jongeren, hun ouders of andere volwassenen in het gezin of huishouden. Daarnaast heb je contact met de maatschappelijk hulpverleners die het gezin weer op weg helpen.
Het is een beroep waarbij vertrouwen belangrijk is. Dat houdt in dat je niets mag zeggen over de gezinnen en onderzoeken waar je mee bezig bent. Als medewerker Veilig Thuis registreer je alles wat je hebt gedaan in verslagen, rapportages en onderzoeksresultaten. Dat is belangrijk voor de toekomst. Zo heb je het hele traject op een rijtje!
Als medewerker AMK kom je veel verschillende verhalen tegen. Je hebt een luisterend oor en je kunt je prima inleven in verschillende situaties. Sommige meldingen zijn vervelend en daar moet je goed tegen opgewassen zijn.
Sommige meldingen zijn serieus en andere meldingen zijn minder serieus van aard. Elke melding behandel je met respect en geduld. Wanneer een melding serieus is, ga je op onderzoek uit. Je voert dan bijvoorbeeld gesprekken met huisartsen en leraren op school. Vaak vinden mensen het een moeilijk onderwerp om over te praten. Je moet dus tactvol en communicatief vaardig zijn.
Als medewerker Veilig Thuis ga je ook het gesprek aan het met de gezinsleden. Sommige mensen zijn begripvol en snappen de situatie, anderen vinden het totaal niet nodig dat je aanwezig bent. Je moet dan op jezelf vertrouwen en je mannetje staan. Daarnaast is belangrijk dat je alle hulpverlening goed in de gaten houdt. Als medewerker Veilig Thuis moet je dus goed het overzicht kunnen bewaren.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€€3311 - 3840 per maand