Medisch hulpverlener anesthesie - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Medisch hulpverlener anesthesie

Als medisch hulpverlener anesthesie zorg je er samen met de anesthesioloog voor dat de patiënt pijnloos kan worden geopereerd. Voor, tijdens en na de operatie begeleid je de patiënt. Je legt uit wat er gaat gebeuren en stelt hem of haar gerust. Met hulp van bewakingsapparatuur bewaak je voortdurend de vitale functies (ademhaling, bewustzijn, temperatuur) en je zorgt dat de patiënt veilig de operatie doorstaat. Behalve in de operatiekamer kun je ook aan de slag op poliklinieken waar kleine ingrepen plaatsvinden.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris Medisch hulpverlener anesthesie

Welke opleiding?

Om medisch hulpverlener anesthesie te worden, volg je de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening. Tijdens de opleiding maak je kennis met de verschillende richtingen waarin je als medisch hulpverlener kunt afstuderen. Anesthesie is er daar één van.Daarna doorloop je een traineeship van zo'n 12-18 maanden op de afdeling anesthesie van een ziekenhuis, voordat je als zelfstandig professional gaat werken. Veel ziekenhuizen hebben dit traineeship zo ingericht dat je het laatste jaar van de opleiding Anesthesiemedewerker volgt en daarmee dus je CZO diploma behaalt. 

 

Je loopbaan

Als medisch hulpverlener anesthesie ben je een beginnend beroepsprofessional in de anesthesiologie. In het ziekenhuis doorloop je een traineeship om je werkervaring in de anesthesiologie te vergroten. Daarbij komen je werkzaamheden en bevoegdheden dicht bij het werk van de anesthesiemedewerker te liggen.

 

Op 1 mei 2017 is er voor bachelor medisch hulpverleners (BMH’ers) een 5-jarig experiment gestart. In deze periode mogen BMH’ers zelfstandig bepaalde medische handelingen uitvoeren. Na deze periode bekijkt de overheid of de BMH’er in het BIG-register wordt opgenomen. Het BIG-register geeft duidelijkheid over wat een zorgverlener kan en mag en toont hiermee zijn deskundigheid aan.

 

Wanneer je buiten de operatiekamer wilt werken, kun je een vervolgopleiding doen. Denk daarbij aan de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist. Sedatie betekent ‘het verlagen van het bewustzijn van een patiënt’. Sedatie is niet hetzelfde als algehele narcose. Alle belangrijke reflexen, zoals ademhaling, hoesten en slikken, blijven intact. Als sedatiepraktijkspecialist werk je vaak op een ziekenhuisafdeling of behandelkamer.

 

Je kunt er ook voor kiezen om een masteropleiding te gaan doen, zoals de opleiding tot physician assistant. Je wordt opgeleid tot medisch professional die zelfstandig routinematige taken van artsen en medisch specialisten overneemt.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Medisch hulpverlener is een relatief jong beroep. Daardoor weten nog niet alle werkgevers hoe ze de BMH’er het beste kunnen inzetten binnen hun organisatie. Toch zijn er voldoende vacatures: hiernaar heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) onderzoek gedaan (voldoende baankansen tot 2020).

 

Ook is er een landelijk tekort aan anesthesiemedewerkers (UWV, 2019), waar je als BMH’er op kunt inspringen.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als medisch hulpverlener anesthesie werk je in een ziekenhuis. Dit kan een algemeen, academisch of gespecialiseerd (categoraal) ziekenhuis zijn.


Je werkt voornamelijk op de operatiekamer, maar ook wel op andere plekken waar de anesthesioloog komt. Zoals de afdelingen Spoedeisende Hulp of Intensive Care.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris Medisch hulpverlener anesthesie

Wat verdient een Medisch hulpverlener anesthesie? Als medisch hulpverlener anesthesie kun je rekenen op een bruto startsalaris van ongeveer € 2.335,- per maand. Dit kan oplopen tot zo’n € 3.920,- per maand. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag boven op je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%, maar soms zelfs op 72%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €4110 per maand