Medisch hulpverlener anesthesie - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Over dit beroep
Wat doet een Medisch hulpverlener anesthesie?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als medisch hulpverlener anesthesie zorg je er samen met de anesthesioloog voor dat de patiënt pijnloos kan worden geopereerd. Voor, tijdens en na de operatie begeleid je de patiënt. Je legt uit wat er gaat gebeuren en stelt hem of haar gerust. Met hulp van bewakingsapparatuur bewaak je voortdurend de vitale functies (ademhaling, bewustzijn, temperatuur) en je zorgt dat de patiënt veilig de operatie doorstaat. Behalve in de operatiekamer kun je ook aan de slag op poliklinieken waar kleine ingrepen plaatsvinden.

 

Het beroep van medisch hulpverlener is relatief nieuw. Na je opleiding BMH (bachelor Medische Hulpverlening) start je met een traineeship van zo'n 12-18 maanden op de afdeling anesthesie van een ziekenhuis, voordat je als zelfstandig professional gaat werken. Veel ziekenhuizen hebben dit traineeship zo ingericht dat je het laatste jaar van de opleiding Anesthesiemedewerker volgt en daarmee dus je CZO diploma behaald. 

 

Benieuwd wat je werkzaamheden als medisch hulpverlener anesthesie nog meer zijn?

Wat doet een Medisch hulpverlener anesthesie?

Als beginnend Medisch Hulpverlener Anesthesie doorloop je na je HBO-opleiding een traineeship van zo'n 12-18 maanden op de afdeling anesthesie van een ziekenhuis, voordat je als zelfstandig professional gaat werken. Veel ziekenhuizen hebben dit traineeship zo ingericht dat je het laatste jaar van de opleiding Anesthesiemedewerker volgt en daarmee dus je CZO diploma behaald. Tijdens het traineeship doe je gerichte werkervaring op in de anesthesiologie. Heb je dit programma succesvol doorlopen? Dan verricht je nagenoeg dezelfde werkzaamheden als een anesthesiemedewerker.

 

Als medisch hulpverlener anesthesie werk je onder meer samen met de anesthesioloog. Je werkt in een operatieteam van ongeveer 6 mensen waarin iedereen eigen taken heeft. Onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesioloog voer je zelfstandig bepaalde taken uit. Je controleert voor de operatie alle apparatuur en zet deze klaar in de operatiekamer. Je brengt de patiënt onder narcose of plaatselijke verdoving en zorgt dat de patiënt comfortabel ligt.

 

Je begeleidt de patiënt voor, tijdens en na de operatie, geeft uitleg over de gang van zaken en stelt de patiënt gerust. Je bewaakt (via bewakingsapparatuur) voortdurend de vitale functies van de patiënt en zorgt dat de patiënt veilig de operatie doorstaat. Belangrijke vitale functies zijn de hartslag, bloeddruk, temperatuur en ademhaling. Deze corrigeer je zo nodig en hiervan stel je de anesthesioloog op de hoogte.

 

Daarnaast heb je een belangrijke taak in het vaststellen van de diepte van de sedatie (diepte van het in slaap brengen/bewustzijn). Tijdens de operatie rapporteer je veranderingen in de toestand van de patiënt aan de anesthesioloog. Deze leg je vast in het (elektronisch) patiëntendossier.

 

Je kan ook buiten de operatiekamer werken, bijvoorbeeld op poliklinieken. Hier vinden kleine ingrepen of chronische pijnbehandelingen plaats waarbij verdoving of sedatie nodig is. Ook kun je deel uitmaken van een traumateam of een reanimatieteam. In de toekomst is het wellicht mogelijk dat een medisch hulpverlener anesthesie zelfstandig patiënten buiten de operatiekamer sedeert. Bijvoorbeeld bij een maag-, long-of darmonderzoek.

 

Naast je uitvoerende werkzaamheden denk je ook mee in toegepast wetenschappelijk onderzoek. Je blijft altijd kritisch en kijkt met een frisse blik naar situaties. Zo zorg jij dat jouw beroep blijft groeien en zich doorontwikkelt.

Past het bij je?

Een operatie kan soms risicovol zijn. Het is daarom van belang dat je zorgvuldig werkt en de vitale functies van de patiënt van minuut tot minuut in de gaten houdt. Als iets mis dreigt te gaan of het opeens slechter gaat met de patiënt, moet je direct reageren. Je hebt daarmee een grote verantwoordelijkheid.

 

Het is belangrijk dat je als medisch hulpverlener anesthesie uithoudingsvermogen hebt. Een operatie kan een halfuur duren, maar soms ook wel 6 uur. Al die tijd moet je geconcentreerd blijven werken. Ook moet je tijdens deze periode én ervoor en erna klaarstaan voor de patiënt. Je moet daarom rustig blijven en altijd begrip kunnen tonen.

 

Je werkt in een team en moet goed kunnen samenwerken. Je moet flexibel zijn omdat je tijdens je werk wisselende omstandigheden tegenkomt, en met steeds andere collega’s werkt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • een goed reactievermogen
  • uithoudingsvermogen
  • teamspirit
  • flexibiliteit
  • begrip

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.