Beroep
Als medisch hulpverlener operatieve zorg ben je verantwoordelijk voor de zorg voor de patiënt in de operatiekamer, en in de fases ervoor en erna. Je assisteert en instrumenteert tijdens operatieve ingrepen. Je werkt proactief en oplettend en bent in denken en handelen de chirurg vaak een stap voor. Je zorgt voor een steriel werkgebied; van levensbelang voor de patiënt. Door jouw stressbestendigheid en nauwkeurigheid zorg je er mede voor dat een operatie voorspoedig verloopt.
Het beroep van medisch hulpverlener is relatief nieuw. Na je opleiding BMH (bachelor Medische Hulpverlening) start je met een traineeship voordat je zelfstandig aan de slag kunt. Benieuwd wat een medisch hulpverlener operatieve zorg nog meer doet?
Als beginnend medisch hulpverlener operatieve zorg doorloop je een traineeship in de operatiekamers van een ziekenhuis (dus na je HBO-opleiding), voordat je als zelfstandig professional gaat werken. Tijdens het traineeship doe je gerichte werkervaring op in de operatieve zorg. Heb je dit programma succesvol doorlopen? Dan verricht je nagenoeg dezelfde werkzaamheden als de operatieassistent en heb je ook een BIG-registratie (zie de pagina Je loopbaan).
Als medisch hulpverlener operatieve zorg bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de snijdend specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt. Voordat een patiënt wordt geopereerd, zorg jij dat de operatiekamer met alle instrumenten, apparatuur en andere middelen bedrijfsklaar is.
Tijdens de operatie kun je verschillende taken uitoefenen, die in vaktermen ‘instrumenteren’, ‘omlopen’ of ‘assisteren’ worden genoemd.
Als medisch hulpverlener operatieve zorg bewaak je de steriliteit van de operatiekamer. Een steriele omgeving is namelijk van levensbelang voor de patiënt. Daarom desinfecteer je het te opereren gebied, dek je alle benodigdheden steriel af en zorg je dat de omgeving steriel blijft.
Spoedgevallen komen op de operatiekamer regelmatig voor. Jij weet wat je moet doen als het operatieprogramma hierdoor wijzigt. Je houdt daarom de operatieplanning en de richtlijnen nauw in de gaten en reageert alert als er veranderingen optreden.
Naast je werkzaamheden in de operatiekamer denk je ook mee in toegepast wetenschappelijk onderzoek. Je blijft altijd kritisch en kijkt met een frisse blik naar situaties. Zo zorg jij dat jouw beroep blijft groeien en zich doorontwikkelt.
Uithoudingsvermogen is een goede eigenschap voor een medisch hulpverlener operatieve zorg: een operatie kan soms wel uren duren. Al die tijd moet je geconcentreerd kunnen werken. Daarnaast ben je stressbestendig; als er iets niet in orde is of er komt een spoedgeval, dan kun je niet in paniek raken.
Om instrumenten en materialen steriel te houden tijdens een operatie, is het nodig dat je precies en zorgvuldig werkt. Deze nauwgezetheid heb je ook nodig om de instructies van de specialist exact op te volgen. De materialen moeten ook goed geordend zijn; je kunt natuurlijk niet tijdens de operatie iets kwijt zijn.
Patiënten behandel je met geduld en respect. Sommige patiënten zijn namelijk angstig voor de operatie of hebben een religieuze achtergrond waarmee je rekening moet houden. Goed samenwerken met de andere assistenten en specialisten die bij een operatie betrokken zijn, is van groot belang. Je moet flexibel zijn en je goed kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden en steeds andere collega's.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€€3046 - 5477 per maand