Neuroloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Neuroloog

Dankzij een toename van technologische mogelijkheden en een groeiend aanbod van geneesmiddelen kun je als neuroloog veel voor patiënten betekenen. Om tot een diagnose te komen, los je vaak ingewikkelde puzzels op. Maak jij het plaatje compleet?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris neuroloog

Welke opleiding?

Om neuroloog te worden, start je met de 6-jarige universitaire opleiding tot basisarts:

 

 

Daarna kun je je specialiseren en solliciteren naar een opleidingsplaats in één van de 15 opleidingsklinieken. Er zijn elk jaar ongeveer 50 opleidingsplaatsen. Elke opleiding heeft een eigen sollicitatieprocedure.
 

De opleiding duurt 6 jaar en ziet er als volgt uit:

 

 

  • 3 jaar klinische, poliklinische en consultatieve Neurologie.
  • 1 jaar met 3 verplichte stages op Intensive of Medium Care Neurologie, Kinderneurologie en Neurochirurgie.
  • 1 jaar Klinische Neurofysiologie, waarin de diagnostiek van functiestoornissen van het centrale en perifere zenuwstelsel centraal staat.
  • 1 jaar aandachtsgebied of verdieping van een speciaal gedeelte van de Neurologie.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als neuroloog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd voor deze functie. Je kunt je specialiseren in een kleiner vakgebied van de Neurologie, door bijvoorbeeld al tijdens je opleiding een aandachtsgebied te kiezen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als neuroloog leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook het onderwijs in gaan of onderzoek doen in een Universitair Medisch Centrum.

 

Is er werk?
Er zijn elk jaar ongeveer 50 - 54 opleidingsplaatsen voor Neurologie (NVN, 2019). Door het beperkt aantal opleidingsplaatsen is het gemakkelijker om na het studeren een baan te krijgen als neuroloog.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als neuroloog werk je op de polikliniek, de verpleegafdeling Neurologie en de EEG-afdeling in een algemeen of specialistisch ziekenhuis of in een universitair medisch centrum. Als je geconsulteerd wordt, kom je ook bij patiënten op andere afdelingen van het ziekenhuis, bijvoorbeeld de afdeling Interne Geneeskunde of de Intensive Care.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris neuroloog

Wat verdient een neuroloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

80.000 - €250.000 bruto per jaar