Obductieassistent - Over dit beroep | YouChooz
Alle beroepen

Beroep

Obductieassistent

Als obductieassistent doe je in- en uitwendig onderzoek aan het lichaam van een overledene. In opdracht van een medisch specialist onderzoek je samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding hoe of waardoor iemand is overleden. Ook bestudeer je bijvoorbeeld de lichamelijke schade die door ziekte of een ongeval veroorzaakt is.

Delen
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als obductieassistent doe je in- en uitwendig onderzoek aan het lichaam van een overledene. In opdracht van een medisch specialist onderzoek je samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding hoe of waardoor iemand is overleden. Ook bestudeer je bijvoorbeeld de lichamelijke schade die door ziekte of een ongeval veroorzaakt is.

Wat ga je doen?

Als obductieassistent doe je in- en uitwendig onderzoek aan het lichaam van een overledene. Afhankelijk van het onderzoek stel je bijvoorbeeld samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding de doodsoorzaak van iemand vast. Of je gaat na of een diagnose, die bij een patiënt gesteld is toen deze nog leefde, juist was. Ook bestudeer je de lichamelijke schade die door ziekte of een ongeval veroorzaakt is.


Tijdens de obductie assisteer je de patholoog. Je neemt bloed, vocht en weefsels af voor onderzoek of bijvoorbeeld voor weefseldonatie. Ook maak je insnijdingen en doe je uitsnijdingen zoals een schedel- en ruggenmergobductie of een schedelbasisuitname. Verder maak je verschillende oplossingen en preparaten klaar om onderzoek te doen.


Het naleven van hygiënevoorschriften om de besmetting en verspreiding van ziektekiemen te voorkomen behoort ook tot je werkzaamheden. Je zorgt voor het onderhoud en het desinfecteren van ruimten, materialen, instrumentaria en obductietafels.
 

Als obductieassistent heb je ook een aantal administratieve taken. Zo controleer je verschillende formulieren. Denk aan aanvraagformulieren voor obductie, papieren voor persoonsidentificatie en toestemmingsdocumenten voor orgaandonatie.
 

Verder zorg je ervoor dat het lichaam van een overledene na de obductie weer helemaal netjes gerestaureerd is. Hierdoor kunnen de nabestaanden waardig afscheid nemen.

Past het bij je?

Een onderzoekende geest is een must in dit werk. De lichamen die je als obductieassistent onderzoekt zullen er niet altijd uitzien zoals je zou verwachten, maar dat belemmert jouw onderzoek niet. Door thermische of mechanische veranderingen kan een lichaam bijvoorbeeld nog veel bloedsporen bevatten of niet meer in goede staat verkeren. Je moet hier als obductieassistent wel tegen kunnen.


Om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van een persoon moet je precies kunnen werken. Je moet goed weten welke oplossingen en preparaten je voor welk onderzoek nodig hebt. Ook houd je tijdens een obductie in de gaten of een lichaam veranderingen of afwijkingen vertoont en meld je dit aan de patholoog. Daarnaast heb je als obductieassistent te maken met hygiëne en veiligheid. Het is dus van belang dat je zorgvuldig werkt.


Je onderhoudt als obductieassistent contact met veel verschillende mensen. Zo begeleid je bijvoorbeeld obductieassistenten die nog in opleiding zijn en geef je voorlichting aan bezoekers. Ook verstrek je informatie aan pathologen, medisch specialisten, analisten of mortuariumpersoneel. Maar je hebt bijvoorbeeld ook contact met uitvaartverzorgers, en soms met nabestaanden en zelfs met justitie. Je moet dus beschikken over goede contactuele vaardigheden.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • onderzoeksgerichtheid
  • kritische houding
  • nauwkeurigheid
  • goede contactuele vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2065 - €2900 per maand