Beroep
Een oncologieverpleegkundige vangt nieuwe kankerpatiënten op en verzorgt en verpleegt ze. Een eenvoudige verkoudheid kan al levensbedreigend voor ze zijn. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig kunt werken.
Je krijgt als oncologieverpleegkundige ook te maken met stervende mensen. Kun jij daarmee omgaan?
Oncologieverpleegkundige is een specialisatie na de studie voor verpleegkundige. Je werkt op een speciale afdeling van een ziekenhuis.
Als oncologieverpleegkundige geef je gespecialiseerde zorg aan patiënten met kanker. Je begeleidt hen onder meer bij de chemotherapiebehandelingen. De patiënten zijn vaak zwak en kunnen zichzelf niet verzorgen. Jij neemt deze taak op je. Net als de verplegende taken als het verrichten van venapuncties en het inbrengen van infusen.
Sommige patiënten met kanker hebben zelf geen weerstand tegen andere ziektes. Zelfs een eenvoudige verkoudheid kan dan al levensbedreigend voor ze zijn. Als verpleegkundige oncologie probeer je deze patiënten te beschermen tegen besmetting.
Je houdt scherp in de gaten hoe patiënten reageren op de medicijnen, want medicijnen tegen kanker (cytostatica) veroorzaken vaak vervelende bijverschijnselen.
Je begeleidt de patiënten en hun naasten intensief en geeft voorlichting over de behandeling.
Om de patiënt te begeleiden, heb je wat meer tijd dan op andere verpleegafdelingen het geval is. Die heb je nodig, want voor patiënten en familie ben je vaak een emotionele steun. Wanneer dat nodig lijkt, kun je een pastor, maatschappelijk werker of psycholoog inschakelen.
Niet alle patiënten herstellen na een chemobehandeling. Je zorgt voor een gedegen stervensbegeleiding en bent de steun en toeverlaat tijdens het ziekteproces.
Je doet je werk zelfstandig, maar overlegt regelmatig met de artsen en het hoofd van de afdeling Oncologie. Je houdt rapporten bij van elke patiënt. Ook assisteer je de artsen bij hun ronde langs de bedden en noteer je daarbij welke behandeling zij voorschrijven.
Voor dit werk is het belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig kunt werken, bijvoorbeeld als je medicijnen toedient met injecties of in infusen.
Om de patiënt goed te begeleiden, moet je geduldig kunnen luisteren en je goed kunnen inleven in de situatie van de patiënt en zijn familie. Omdat kanker een ingrijpende ziekte is, bouw je vaak een intensieve band op met je patiënten. Daarnaast is er niet altijd een goede afloop: je krijgt als oncologieverpleegkundige ook te maken met stervende mensen. Hier moet je dus wel mee om kunnen gaan.
In noodsituaties moet je vlug en efficiënt kunnen ingrijpen en snel van de ene naar de andere situatie kunnen omschakelen.
Als je rapport uitbrengt aan de artsen, moet je je mondeling en schriftelijk duidelijk kunnen uitdrukken. Je moet verder goed kunnen samenwerken met de collega's in je team.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€€2982 - 6584 per maand