Oogarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Oogarts

Als oogarts help je bij ernstige oogklachten, zoals staar en verhoogde oogdruk. Naast het opereren houd je ook spreekuren en voer je (wetenschappelijk) onderzoek uit. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris oogarts

Welke opleiding?

Om oogarts te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Oogheelkunde in een ziekenhuis.

 

Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen. Tijdens de opleiding leer je opereren en diagnoses stellen onder leiding van verschillende chirurgen. De relatie leerling-oogarts wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als chirurg.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Er is een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als oogarts leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Verder moet je er rekening mee houden dat je na je afstuderen nog elk jaar bijscholingscursussen moet volgen, vakliteratuur moet lezen en congressen moet bijwonen. Dit allemaal om je kennis van het vak op peil te houden. Elke vijf jaar vindt er herregistratie plaats en wordt bekeken of je nog voldoet aan de eisen van een goed oogarts.

 

Is er werk?
Aangezien de bevolking in Nederland blijft groeien en de vergrijzing blijft toenemen, zullen de diensten van de oogarts vaker nodig zijn. De verwachting is dat steeds meer oogartsen parttime gaan werken, waardoor er meer oogartsen nodig zullen zijn.

 

Als afgestudeerd oogarts kun je dus direct aan de slag. Het aantal opleidingsplaatsen (ca. 36) wordt elk jaar afgestemd op het aantal chirurgen dat in de komende jaren nodig is. Heb je dus een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als oogarts werk je op de afdeling Oogheelkunde in een algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum. Je kunt ook in bijvoorbeeld een oogziekenhuis gaan werken.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris oogarts

Wat verdient een oogarts? 

 

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar