Orthopedisch chirurg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthopedisch chirurg

Afwijkingen door overbelasting, veroudering, vergroeiingen of ongevallen aan gewrichten, botten, pezen en spieren vormen je specialiteit als orthopedisch chirurg (ook wel orthopeed genoemd). Je voert intakegesprekken en doet lichamelijk onderzoek, beoordeelt röntgenfoto's en scans om een juiste diagnose te stellen. Vervolgens bepaal je het behandelplan en voert dit meestal ook uit.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris orthopedisch chirurg

Welke opleiding?

Om orthopedisch chirurg te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren bij een ziekenhuis voor een opleidingsplaats orthopedisch chirurg. Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen. De opleiding bestaat uit twee jaar Algemene Chirurgie en vier jaar Orthopedische Chirurgie.

 

Je kunt daarna nog een studie van één tot drie jaar volgen om je te bekwamen in een bepaalde richting. Voorbeelden van zo’n ‘subspecialisatie’ zijn heup- en knieprotheses, traumatologische chirurgie of kinderorthopedie. Je bent verplicht om je elk jaar een aantal dagen te laten bijscholen.

 

Tijdens je opleiding werk je onder leiding van een orthopedisch chirurg. De relatie leerling - orthopedisch chirurg wordt ook wel een meester-gezelrelatie genoemd. Het vak orthopedisch chirurg leer je dus niet uit een boekje, maar door mee te lopen met je leermeester, te observeren en langzaamaan onder toezicht van de leermeester zelf handelingen uit te voeren. Nog tijdens de opleiding voer je dus uiteindelijk alle werkzaamheden uit van een orthopedisch chirurg.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als orthopedisch chirurg zit je zo goed als aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied van de orthopedische chirurgie, door bijvoorbeeld na je afstuderen nog een korte studie van twee jaar te volgen. Daarnaast word je elk jaar verplicht bijgeschoold.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als orthopedisch chirurg leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
Als afgestudeerd orthopedisch chirurg kun je direct aan de slag: er is werk genoeg! Het krijgen van een opleidingsplaats is moeilijker: er zijn al enige jaren te weinig opleidingsplaatsen en de verwachting is dat dit aantal niet omhoog gaat. Als er onder orthopedisch chirurgen een trend ontstaat om meer in deeltijd te werken en voor het 65e jaar te stoppen, neemt het tekort nog verder toe.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als orthopedisch chirurg werk je in een algemeen ziekenhuis, een academisch ziekenhuis of een privékliniek. Je werkt op vele plaatsen in het ziekenhuis, afhankelijk van de werkzaamheden die je voor die dag ingepland hebt. Denk aan de polikliniek, de afdeling Orthopedie of de operatiekamer.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris orthopedisch chirurg

Wat verdient een orthopedisch chirurg? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar