Beroep
Afwijkingen door overbelasting, veroudering, vergroeiingen of ongevallen aan gewrichten, botten, pezen en spieren vormen je specialiteit als orthopedisch chirurg (ook wel orthopeed genoemd).
Je voert intakegesprekken en doet lichamelijk onderzoek, beoordeelt röntgenfoto's en scans om een juiste diagnose te stellen. Vervolgens bepaal je het behandelplan en voert dit meestal ook uit.
Gedurende de gehele behandeling ben je de coördinator die zorgt dat de verschillende medische specialisaties op het juiste moment en de juiste manier ingezet worden.
Als orthopedisch chirurg of orthopeed behandel je patiënten met klachten aan botten, pezen en spieren, ontstaan door vergroeiingen, ongevallen, overbelasting, veroudering enzovoort. Patiënten die naar jou doorverwezen worden hebben vaak veel pijn. Omdat pijnbeleving voor iedereen anders is, moet je een intensief intakegesprek voeren met patiënten om te achterhalen hoe zwaar de aard van de klacht is.
Daarna voer je een vaak uitgebreid lichamelijk onderzoek uit, eventueel aangevuld met röntgenfoto's, scans en laboratoriumonderzoek. Op basis daarvan stel je een diagnose en maak je een behandelplan.
Je kunt een conservatieve of een operatieve behandeling uitvoeren bij een patiënt. Conservatief houdt in dat je niet opereert, maar bijvoorbeeld een been gipst, braces aanmeet of spierversterkende oefeningen voorschrijft om de lichaamshouding te verbeteren. Operatief houdt in dat je gaat opereren, bijvoorbeeld een kijkoperatie van tien minuten tot een rugoperatie van een hele dag.
Je werkzaamheden zijn heel afwisselend en gevarieerd. Een deel van je tijd breng je door in de operatiekamer. Tijdens de operaties werk je samen met bijvoorbeeld de operatieassistenten en de anesthesioloog. Buiten de OK bezoek je patiënten op de verpleegafdelingen en werk je op de polikliniek.
Als orthopedisch chirurg ben je de coördinator van het gehele behandelplan. Zodoende overleg je regelmatig met collega-medisch specialisten, verpleegkundigen, secretaresses en artsen. Naast deze organisatorische taken begeleid je orthopedisch chirurgen in opleiding.
Als orthopedisch chirurg ben je breed opgeleid, zodat je iedereen met een orthopedische klacht kunt behandelen. Wel kun je je specialiseren in een bepaald onderdeel. De orthopedie kent de volgende subspecialisaties:
Mensenkennis en goede communicatieve vaardigheden zijn voor een orthopedisch chirurg heel belangrijk. Je krijgt te maken met patiënten die, vaak al heel lang, hevige pijn hebben en daarom gestresst zijn. Daarbij is pijn moeilijk uit te leggen en beleeft iedereen dit anders. Het is daarom niet eenvoudig de klacht naar waarde te schatten.
Leidinggevende capaciteiten en het vermogen om te organiseren moet je absoluut in je hebben. Je moet graag in teamverband willen werken. Tenslotte is de orthopedisch chirurg de coördinator van de hele behandeling en werk je samen met veel verschillende medische specialisten, verpleegkundigen en artsen. Plannen is hierbij heel belangrijk: als je weet dat je op een bepaalde dag moet opereren, probeer je die dag alleen op de OK aanwezig te zijn om tijdverlies te voorkomen.
Stressbestendigheid is voor alle chirurgen van belang. Er zijn grote wachtlijsten en een tekort aan personeel. Als orthopedisch chirurg krijg je ook nog eens te maken met patiënten die veel pijn hebben en die soms een halfjaar tot een jaar op een operatie moeten wachten.
Je moet goed in de gaten houden hoeveel tijd je per patiënt beschikbaar hebt, wat betekent dat je soms zelfs tijdens operaties keuzes moet maken wat wel en wat niet gedaan kan worden. Je moet je realiseren dat elke minuut van de dag effectief besteed moet worden.
Om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.
En wat verder nog heel belangrijk is: je moet handig zijn, creatieve oplossingen kunnen bedenken en die ook uitvoeren. De orthopedisch wordt wel de timmerman onder chirurgen genoemd.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Gemiddeld
SALARIS
€70.000 - €250.000 bruto per jaar