Orthopedisch instrumentmaker - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthopedisch instrumentmaker

Als orthopedisch instrumentmaker maak je voor patiënten prothesen en orthesen, bijvoorbeeld een kunstarm, -hand of -been. Ook maak je beugels, spalken en korsetten.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een orthopedisch instrumentmaker?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als orthopedisch instrumentmaker maak je voor patiënten prothesen en orthesen, bijvoorbeeld een kunstarm, -hand of -been. Ook maak je beugels, spalken en korsetten.

 

Je moet uiterst nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken om goed passende prothesen en orthesen te maken. Je werkt vaak zelfstandig, maar overlegt regelmatig met de patiënt en met specialisten, bijvoorbeeld met een orthopedisch chirurg en een revalidatiearts. En je hoeft in dit vak niet stil te blijven staan. Je kunt je bijvoorbeeld ontwikkelen in de richting van meer leidinggevende taken.

Wat doet een orthopedisch instrumentmaker?

Wat doet een orthopedisch instrumentmaker? Als orthopedisch instrumentmaker maak je voor patiënten prothesen, bijvoorbeeld een kunstarm, -hand of -been. Je maakt ook orthesen: dat zijn hulpmiddelen die lichaamsdelen zoals een arm, knie of been ondersteunen of corrigeren.

 

Om te zien welke pro- of orthese je precies moet maken, overleg je eerst met de specialist en met de patiënt zelf. Daarna neem je bij de patiënt de maten op en maak je een eerste afdruk in gips. Je bekijkt of de prothese- of ortheseafdruk goed past en nergens knelt.

 

Vervolgens maak je met een mal het definitieve hulpmiddel van leer, hout, aluminium of kunststof. Dat is afhankelijk van de medische indicatie, de wensen van de patiënt en eventueel zijn gevoeligheid voor bepaalde materialen.

 

Een pro- of orthese krijg je ook wel in ruwe vorm aangeleverd. Je controleert of deze ruwe vorm goed past en je werkt hem zonodig bij met schuurmachines of slijp-apparatuur. Als de patiënt de pro- of orthese enige tijd in gebruik heeft, controleer je of hij nog steeds goed past en of de patiënt er goed mee overweg kan. Zijn er problemen, dan werk je de pro- of orthese nogmaals bij.

 

Je werkt zelfstandig, maar overlegt wel vaak met de patiënt en met specialisten, bijvoorbeeld met een orthopedisch chirurg en een revalidatiearts en met collega's.

Past het bij je?

Je moet uiterst nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken om goed passende pro- en orthesen te maken die precies doen wat ze moeten doen. Je moet daarom heel precies met je handen kunnen werken en goede ogen hebben om te kunnen zien of de prothese past.

 

De pro- of orthese mag natuurlijk nergens knellen of irriteren. Daarom moet je goed en geduldig kunnen luisteren naar wat patiënten te zeggen hebben over jouw werkstuk. Je moet de wensen van de specialist en de patiënten goed kunnen omzetten in een concreet product.

 

Soms moet je ook oplossingen bedenken voor bijzondere problemen en daarvoor moet je flexibel en creatief zijn. Tot slot moet je goed kunnen samenwerken, bijvoorbeeld met de revalidatiearts of de fysiotherapeut die de patiënt leert het hulpmiddel te gebruiken.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • nauwkeurigheid
  • goede luistervaardigheid
  • flexibiliteit

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1575 - €3700 per maand