Orthoptist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthoptist

Wel eens een kind met een afgeplakt oog gezien? Grote kans dat hij bij de orthoptist is geweest. Als orthoptist houd je je bezig met het behandelen van allerlei oogafwijkingen zoals scheelkijken, luie ogen en dubbelzien.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris orthoptist

Welke opleiding?

Om orthoptist te worden is er de HBO-opleiding:

 

Je loopbaan

De meeste orthoptisten kiezen voor een baan in een instelling zoals een ziekenhuis of een centrum voor blinden en slechtzienden. Je werkt vaak parttime. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen praktijk te beginnen.


Wil je liever lesgeven, dan kun je met een vervolgopleiding ook je onderwijsbevoegdheid halen.


Als orthoptist ben je in het bezit van een bachelortitel. Een universitaire opleiding kan eventueel een vervolgstap zijn.

 

Is er werk?
Er werken minstens 450 opgeleide orthoptisten in Nederland. Elk jaar beginnen er zo’n circa vijftig studenten aan de opleiding. De werkgelegenheid is voldoende, je zult soms enkele maanden nodig hebben om een baan te vinden. De verwachting is dat dit de komende jaren ook zo blijft.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als orthoptist kun je in veel verschillende instellingen werken zoals in het oogheelkundig centrum van een ziekenhuis. Ook kun je terecht in een centrum voor blinden en slechtzienden of in de gehandicaptenzorg.

 

Mogelijke instellingen

  • Centrum voor blinden en slechtzienden (Gehandicaptenzorg)
  • Oogheelkundig centrum (Ziekenhuizen)
  • Ouderenzorg (Ouderenzorg)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris orthoptist

Wat verdient een orthoptist? Als beginnende orthoptist kun je minimaal rekenen op een bruto salaris van ongeveer € 2.335,- per maand. Als ervaren orthoptist kan dit oplopen tot ruim € 3.775,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2938 - €4905 per maand