Orthoptist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthoptist

Wel eens een kind met een afgeplakt oog gezien? Grote kans dat hij bij de orthoptist is geweest. Als orthoptist houd je je bezig met het behandelen van allerlei oogafwijkingen zoals scheelkijken, luie ogen en dubbelzien.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een orthoptist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Wat is een orthoptist? Wel eens een kind met een afgeplakt oog gezien? Grote kans dat hij bij de orthoptist is geweest. Als orthoptist houd je je bezig met het behandelen van allerlei oogafwijkingen zoals scheelkijken, luie ogen en dubbelzien.

Wat doet een orthoptist?

Als orthoptist behandel je mensen die een oogafwijking hebben. Je weet veel van de werking van de ogen en de invloed van de hersenen hierop. Je bent met name gespecialiseerd in oogafwijkingen, ogen die niet recht staan (scheelkijken), luie ogen, dubbelzien en de samenwerking tussen beide ogen.


Je behandelt klachten die ontstaan wanneer de ogen niet meer goed samenwerken. Je schrijft oefeningen voor en geeft advies over het corrigeren van bijvoorbeeld de sterkte van de bril.
 

Tijdens een spreekuur bekijk je de klachten van de patiënt en stel je een diagnose. Je bepaalt welke behandeling de patiënt nodig heeft. Je hebt veel contact met patiënten. Vaak zijn dit kinderen of ouderen.


Soms is het nodig dat patiënten geopereerd moeten worden. Je stelt vast of en wanneer de patiënt hiervoor in aanmerking komt. Ook maak je het operatieplan. Na overleg met jou voert de oogarts de operatie dan uit. Na de operatie houd je de voortgang van de patiënt in de gaten. Je werkt nauw samen met verschillende artsen zoals de oogarts, de internist, de neuroloog en de huisarts.

Past het bij je?

Omdat je veel contact met patiënten hebt, moet je goed met mensen om kunnen gaan. Je moet duidelijk uit kunnen leggen wat er aan de hand is en hoe de behandeling eruit ziet. Omdat je vaak met kinderen en ouderen te maken hebt, is het belangrijk dat je bepaalde moeilijke dingen begrijpelijk kunt uitleggen.


Je werkt in een zeer specialistisch vakgebied. Na de huisarts ben jij het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Jij stelt de diagnose en bepaalt welke behandeling de patiënt nodig heeft. Ook bepaal je of patiënten doorverwezen moeten worden naar andere artsen zoals de oogarts of de neuroloog. Hiervoor is dus wel enige zorgvuldigheid vereist.


Om ogen te kunnen onderzoeken werk je met een diversiteit aan apparatuur. Je hoeft niet bijzonder technisch te zijn, maar enige affiniteit met techniek is wel handig.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede communicatieve vaardigheden
  • zorgvuldig kunnen werken
  • interesse in techniek

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€3199 - 5477 per maand