Osteopaat - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Osteopaat

Als osteopaat probeer jij lichamelijke klachten van je patiënten op te lossen via een manuele geneeswijze waarbij je alleen je handen gebruikt. Je richt je vooral op de beweging ván het lichaam en op de bewegingen ín het lichaam. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris osteopaat

Welke opleiding?

Wil je osteopaat worden, dan kun je kiezen uit de volgende opleidingen:

 

 

  • De HBO-opleiding Osteopathische Geneeskunde in voltijd of deeltijd op College Sutherland in Amsterdam.
  • Verschillende opleidingen Osteopathie op Flanders International College of Osteopathie in België.
  • Verschillende opleidingen Osteopathie op International Academy of Osteopathy (IAO) in Nederland en België.


De opleidingen Osteopathie zijn particuliere opleidingen en kunnen 4 tot 7 jaar duren. Je kunt de parttime opleiding Osteopathie gaan volgen als je je HBO-bachelor Fysiotherapie hebt behaald. Voor de fulltime opleiding geldt dat je minimaal een HAVO-diploma nodig hebt. Heb je al een HBO-propedeuse voor een zorggerelateerde opleiding dan kun je vrijstellingen krijgen. Informeer naar de exacte toelatingseisen bij de onderwijsinstelling.

Je loopbaan

Je gaat aan de slag als osteopaat na het behalen van de opleiding Osteopathie. Het is als osteopaat verstandig om jezelf in te schrijven bij het Nederlandse Register voor Osteopaten (NRO). De zorgverzekeraars van patiënten vergoeden namelijk alleen behandelingen bij geregistreerde osteopaten.


Je kunt ervoor kiezen om als zelfstandig osteopaat aan de slag te gaan of je kunt gaan samenwerken met andere artsen en/of doktoren. Er zijn ook doorgroeimogelijkheden als osteopaat. Je kunt je bijvoorbeeld gaan specialiseren in osteopathie bij sportblessures of osteopathie bij kinderen.

 

Is er werk?
Osteopathie is inmiddels een erkende vorm van therapie in de gezondheidszorg. In Nederland werken er in minstens 600 osteopaten. Als osteopaat kun je vaak bij veel verschillende instellingen terecht. Denk aan ziekenhuizen, revalidatiecentra en sportverenigingen. Daarnaast kun je ook je eigen praktijk beginnen of samen met anderen artsen en/of doktoren in een gemeenschappelijk gebouw gaan werken. Door de vele mogelijkheden is het vinden van een baan vaak niet erg moeilijk.
 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

In Nederland kun je als osteopaat werkzaam zijn in ziekenhuizen, verpleegcentra, revalidatiecentra, gezondheidscentra en bij sportverenigingen. Het komt ook voor dat je in een gemeenschappelijk gebouw of in een groepspraktijk gaat werken. Daarnaast kun je als osteopaat je eigen praktijk oprichten.

 

Mogelijke instellingen

  • Sport
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris osteopaat

Wat verdient een osteopaat? Voor een osteopaat in loondienst geldt dat het afhankelijk is van de instelling waar je komt te werken.


Wanneer je als osteopaat je eigen praktijk hebt, is het bedrag dat je verdient afhankelijk van het aantal patiënten die je behandelt, de behandelingen die je uitvoert en het bedrag dat jij voor je behandelingen vraagt. Osteopaten mogen van de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) geen prijsafspraken maken. Zij stellen daarom onafhankelijk van elkaar hun tarieven vast. Deze kunnen variëren van € 60,- tot € 120,- per consult.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld