Patiëntenvoorlichter - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Patiëntenvoorlichter

Als patiëntenvoorlichter licht je patiënten voor, maar je fungeert ook als schakel tussen de patiënt en de hulpverleners. Je geeft bijvoorbeeld advies aan verpleegkundigen en medisch specialisten over de manier waarop ze hun patiënten te woord staan. Je zorgt ervoor dat er voldoende voorlichtingsmateriaal is over een bepaalde ziekte, aandoening of behandelmethode.

Delen
ggd
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris patiëntenvoorlichter

Welke opleiding?

Een specifieke opleiding tot medewerker patiëntenvoorlichting/adviseur patiëntencommunicatie is er niet. Wel kun je, om patiëntenvoorlichter te worden, één van de diverse MBO, HBO- of WO-opleidingen volgen op het gebied van communicatie en voorlichting. Deze opleidingen staan niet op deze site.Een opleiding die wel op deze site staat en die een goede basis kan zijn om adviseur patiëntencommunicatie te worden, is:

 

Je loopbaan

Als patiëntenvoorlichter kun je in verschillende soorten zorginstellingen werken. Afhankelijk van de grootte van de zorginstelling waar je werkzaam bent, kun je van medewerker patiëntenvoorlichting doorstromen naar de functie van adviseur patiëntencommunicatie. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het voorlichtingsbeleid en geef je leiding aan medewerkers van de afdeling voorlichting of communicatie.

 

Is er werk?
In Nederland zijn er minimaal 200 patiëntenvoorlichters werkzaam. In verhouding tot het aantal mensen dat graag patiëntenvoorlichter wil worden, is dat niet veel. Zorginstellingen ontvangen over het algemeen een veel groter aantal sollicitatiebrieven dan het aantal openstaande vacatures.

 

De vraag naar patiëntenvoorlichters in de toekomst is onder meer afhankelijk van de wetgeving met betrekking tot de rechten van de patiënt. En van de mate waarin een zorginstelling prioriteit geeft aan een goede voorlichtingsafdeling.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als patiëntenvoorlichter kun je in verschillende zorginstellingen gaan werken. Dat zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, revalidatiecentra en sociaal pedagogische diensten. Ook kun je werken in een Opvoedwinkel, bij een Jongeren InformatiePunt (JIP) of bij Gezondheidswijzers van de GGD.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen- , psychiatrisch of academisch ziekenhuis (Ziekenhuizen)
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • GGD
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris patiëntenvoorlichter

Wat verdient een patiëntenvoorlichter? Als beginnend patiëntenvoorlichter kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n € 2.091,- per maand. Dat kan oplopen tot ongeveer € 3.894,-. Dit is exclusief 8%vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2110 - €4426,1 per maand