Pedagogisch medewerker jeugdzorg (jeugdzorgwerker) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Pedagogisch medewerker jeugdzorg (jeugdzorgwerker)

De pedagogisch medewerker jeugdzorg heet sinds kort 'jeugdzorgwerker'. Jeugd uit de brand helpen? Dat is jouw taak als pedagogisch medewerker jeugdzorg (jeugdzorgwerker)! De problemen verschillen van kindermishandeling tot problemen bij de opvoeding. Je ondersteunt deze kinderen en jongeren bij hun ontwikkeling en je helpt ze zelfstandig te leven.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Salaris pedagogisch medewerker jeugdzorg
Past het bij je?

Over dit beroep

De pedagogisch medewerker jeugdzorg heet sinds kort 'jeugdzorgwerker'.

 

Jeugd uit de brand helpen? Dat is jouw taak als pedagogisch medewerker jeugdzorg (jeugdzorgwerker)! De problemen verschillen van kindermishandeling tot problemen bij de opvoeding. Je ondersteunt deze kinderen en jongeren bij hun ontwikkeling en je helpt ze zelfstandig te leven.

 

Je maakt een behandelplan en organiseert activiteiten. Sta jij hiervoor stevig genoeg in je schoenen?

Wat ga je doen?

Als pedagogisch medewerker jeugdzorg werk je met kinderen en jongeren in een jeugdzorginstelling. Zij zijn hier gaan wonen omdat er problemen binnen hun gezin zijn. Deze problemen brengen hun ontwikkeling ernstig in gevaar. Ook kan het zijn dat hun gedrag thuis niet te verbeteren is. Ze hebben dus problemen of veroorzaken de problemen zelf. Je werkt met kinderen of jongeren van nul tot achttien jaar. Ze hebben lichamelijke, geestelijke, sociale of pedagogische problemen of stoornissen. Denk bijvoorbeeld aan misbruik en gedragsproblemen.
 

Het behandelteam stelt een behandelplan op waarmee jij aan de slag gaat. Met dit behandelplan probeer je de kinderen of jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling. Ook zorg je ervoor dat ze zelfstandig kunnen leven. Daarvoor ontwikkel en organiseer je activiteiten voor hen. Je geeft hulp per individu en per groep. Ook de dagelijkse verzorging hoort bij je werk, zoals de was doen.


Het is belangrijk dat de kinderen en jongeren zich thuis voelen. Jij creëert een huiselijke sfeer en je zorgt voor een goede en veilige leefomgeving. Hierdoor kun je de opvoeding, begeleiding en behandeling zo goed mogelijk uit de verf laten komen. Het leven weer oppakken en aan een toekomst bouwen: dat is wat je samen met de kinderen en jongeren wilt bereiken. De ouders en hun kinderen vertrouwen volledig op jou!


Je hebt niet alleen intensief contact met de kinderen en jongeren. Je onderhoudt ook contact met hun ouders en verzorgers. De begeleiding en ondersteuning van hen is belangrijk. Je voert gesprekken met hen en bespreekt moeilijkheden en mogelijkheden bij de opvoeding van hun kinderen. Teamoverleg en afstemming met school, werkplek en andere hulpverleners horen ook bij je werk.

 

Als pedagogisch medewerker jeugdzorg kun je naast uitvoerende ook coördinerende taken hebben. Je hebt dus extra verantwoordelijkheid. Je vertegenwoordigt bijvoorbeeld het team tijdens overleg. Je let op de dagelijkse planning en je houdt in de gaten hoe de zorgverlening uitgevoerd wordt. Ook heb je contacten met andere professionals en weet je jouw kennis en ervaring goed kenbaar te maken. Samen nemen jullie beslissingen.

Salaris pedagogisch medewerker jeugdzorg

Hoeveel verdient een pedagogisch medewerker jeugdzorg?

Als pedagogisch medewerker jeugdzorg begin je minimaal met een bruto maandsalaris van ruim € 2.210,- exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.195,- bruto per maand.

 

Pedagogisch medewerkers krijgen vergoedingen voor onregelmatige diensten (in de avonduren en de weekenden) en bereikbaarheidsdiensten. De toeslagen voor onregelmatige uren liggen tussen de 22 procent en 60 procent. Wat verdient een pedagogisch medewerker jeugdzorg? Dat kan dus flink oplopen afhankelijk van de onregelmatige diensten!

 

Past het bij je?

Ben jij niet bang voor een beetje tegengas? Als pedagogisch medewerker jeugdzorg krijg je te maken met lastige situaties. Als iemand de regels overtreedt of agressief wordt, raak jij niet in de stress. Je kunt goed en respectvol met kinderen en jongeren omgaan. Zo probeer je hen te motiveren om hun gedrag te veranderen. Je doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderen en jongeren op jou gaan bouwen.

 

Je rol als opvoeder is zeer belangrijk in jeugdzorginstellingen. Dit betekent dat je goed moet kunnen luisteren, dat je je kunt inleven en dat je geduldig bent. Je bent betrokken bij de situatie waar de kinderen en jongeren in zitten en je kunt bepaalde situaties goed inschatten.

 

Je bent een creatieve denker als het gaat om activiteiten verzinnen. Dit kan zwemmen zijn, maar ook toneel spelen of schilderen.

 

Communicatieve vaardigheden zijn ook heel belangrijk binnen dit beroep, zowel mondeling als schriftelijk. Je houdt bij hoe de hulpverlening verloopt. Verder heb je contact met de ouders en verzorgers, maar ook met scholen en andere hulpinstanties. Je kunt goed zelfstandig werken én samenwerken. 

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stressbestendigheid
  • interesse in kinderen en jongeren
  • een luisterend oor
  • inlevingsvermogen
  • geduld
  • creativiteit
  • communicatieve vaardigheden
  • zelfstandigheid
  • goede vaardigheden om samen te werken

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2295 - €3285 per maand