Pedagogisch medewerker kinderopvang - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Je kunt werken met kinderen van verschillende leeftijden: baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar! Wat doe je op een gemiddelde dag als pedagogisch medewerker kinderopvang? ’s Ochtends ontvang je alle kinderen en zeggen jullie de ouders gedag. Er volgt een gezamenlijk moment waarop jullie fruit eten. Daarvoor of daarna verschoon je nog wat luiers of potjes. Na het eetmoment gaan de jongste kinderen wellicht even slapen, de oudere kinderen mogen lekker spelen.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang?
Past het bij je?

Over dit beroep

In het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen. Je begeleidt groepen kinderen op een kinderdagverblijf.

 

Je kunt werken met kinderen van verschillende leeftijden: baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar zijn.

 

Beroep pedagogisch medewerker kinderopvang

Wat doe je op een gemiddelde dag als pedagogisch medewerker kinderopvang? ’s Ochtends ontvang je alle kinderen en zeggen jullie de ouders gedag. Er volgt een gezamenlijk moment waarop jullie fruit eten. Daarvoor of daarna verschoon je nog wat luiers of potjes. Na het eetmoment gaan de jongste kinderen wellicht even slapen, de oudere kinderen mogen lekker spelen.

 

Competenties pedagogisch medewerker kinderopvang

Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je de kinderen in hun spel. Ook observeer je ze in hun ontwikkeling. Die houd je bij gedurende de periode dat de kinderen bij je op de groep zitten, om zo eventuele achterstanden te signaleren. Je hebt als pedagogisch medewerker kinderopvang dus alle kennis in huis over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen.

 

De pedagogisch medewerker kinderopvang (of pm’er) zorgt ervoor dat de dag goed verloopt. Als pm’er heb je talent voor plannen en organiseren. Jij hebt ook alle sociale vaardigheden in huis om kinderen te motiveren, stimuleren en instrueren. Na de lunch zet je deze vaardigheden in voor wat leuke activiteiten, binnen of buiten. Aan het einde van de dag geef je een korte samenvatting, een overdracht (mondeling of via mail of app) aan de ouders. Soms heb je met alle medewerkers nog een overleg, in ieder geval sluit je met andere pm’ers de dag af.

 

Waar werk je als Pedagogisch medewerker kinderopvang?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang werk je vaak op een baby- of peutergroep (een horizontale groep) of op een groep met uiteenlopende leeftijden (een verticale groep). Dit kan bij een kinderdagverblijf. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker integrale kindcentra, waarin kinderopvang, peuterspeelzalen, basisscholen en buitenschoolse opvang samenwerken. Binnen je loopbaan kun je door de keuze van je werkplek variatie aanbrengen door steeds met een andere leeftijdsgroep te werken.

 

Pedagogisch medewerker kinderopvang worden?

Er zijn verschillende opleidingen waarmee je het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang kunt gaan uitoefenen. Zowel op MBO-niveau 3 en 4 als op HBO-niveau. Bekijk alle opleidingsmogelijkheden.

 

Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang?

Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang? Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je groepen kinderen in een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf. Dit kunnen baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot twaalf jaar zijn. Je levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van deze kinderen.

 

Elke werkgever heeft een pedagogisch beleid waarin staat hoe je de ontwikkeling van kinderen kunt stimuleren. Binnen het pedagogisch beleid bepaal je wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. De activiteiten leveren een bijdrage aan hun opvoeding en passen goed bij hun leeftijd. Je zorgt ervoor dat ze zich prettig voelen in het centrum.

 

Je zingt bijvoorbeeld liedjes met de kinderen, doet spelletjes met ze, laat ze knutselen of je zorgt ervoor dat ze op een andere manier met hun handen bezig zijn. Vaak laat je kinderen ook zelfstandig spelen en begeleid je ze daarbij. In sommige groepen kun je met de kinderen sporten of ze buiten laten spelen. Je zorgt er ook voor dat de kinderen voldoende te eten en te drinken hebben. Verschonen en laten rusten van de jongsten behoort ook tot je taken. En je verricht huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, stofzuigen en afwassen.

 

Je hebt ook de verantwoordelijkheid om de kinderen goed te observeren en eventuele achterstanden te signaleren. Daarover heb je dan overleg met je collega's en eventuele deskundigen. En natuurlijk met de ouders. Zij willen weten hoe het met hun kind gaat. 

Past het bij je?

Om het werk als pedagogisch medewerker kinderopvang goed te kunnen doen, moet je van kinderen houden en je kunnen inleven in wat zij leuk vinden of wat hen bezighoudt. Je vindt het leuk om meerdere uren per dag met de kinderen om te gaan. Ook als ze druk zijn, veel lawaai maken tijdens het spelen of veel aandacht en verzorging nodig hebben.

 

Je kunt je dus goed aanpassen aan de kinderen, maar moet ook goed met de ouders kunnen omgaan. Daarnaast beschik je over een goede dosis verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Je bent creatief, want je moet er door de daginvulling voor zorgen dat de kinderen zich niet gaan vervelen. Je stemt de activiteiten af op de leeftijd en vaardigheden van de kinderen. Je bent goed op de hoogte van de ontwikkeling en het gedrag van kinderen.

 

Je zorgt ervoor dat de dag goed verloopt. Je hebt talent voor plannen en organiseren. En heel belangrijk: jij hebt alle sociale vaardigheden in huis om kinderen te motiveren, stimuleren en instrueren.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • veel liefde voor kinderen
  • kennis van de ontwikkeling en het gedrag van kinderen
  • goede contactuele eigenschappen, waaronder inlevingsvermogen
  • aandacht voor de ouders
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • creativiteit
  • vermogen tot plannen en organiseren

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2045 - €2795 per maand