Pedagogisch medewerker kinderopvang - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Je kunt werken met kinderen van verschillende leeftijden: baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar! Wat doe je op een gemiddelde dag als pedagogisch medewerker kinderopvang? ’s Ochtends ontvang je alle kinderen en zeggen jullie de ouders gedag. Er volgt een gezamenlijk moment waarop jullie fruit eten. Daarvoor of daarna verschoon je nog wat luiers of potjes. Na het eetmoment gaan de jongste kinderen wellicht even slapen, de oudere kinderen mogen lekker spelen.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris pedagogisch medewerker

Welke opleiding?

Voor dit beroep zijn er verschillende MBO-opleidingen:

 

 

Ook op HBO-niveau zijn er verschillende opleidingen voor deze functie. Hiermee kun je ook werken in een managementfunctie. Bijvoorbeeld:

 

 

Op de website van FCB vind je een volledige lijst met diploma's waarmee je aan de slag kunt als pedagogisch medewerker kinderopvang. FCB is het arbeidsmarktfonds voor de branches Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang.

Je loopbaan

De invulling van het beroep van pedagogisch medewerker kinderopvang hangt onder andere af van de leeftijd van de kinderen waarmee je werkt. Dit kunnen hele jonge kinderen zijn zoals baby’s en peuters, maar ook kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar. Door steeds met een andere leeftijdsgroep te werken kun je variatie in je werk aanbrengen.


Je kunt je blijven ontwikkelen in je werk door middel van bij- en nascholing. Soms bestaat de kans om door te groeien naar assistent leidinggevende of leidinggevende. 

 

De functie assistent leidinggevende
Naast de werkzaamheden als pedagogisch medewerker, stuur je als assistent leidinggevende je medewerkers aan en coördineer je de interne organisatie van de groep of locatie. Zo houd je toezicht op de werkzaamheden van je collega's, adviseer je ze en geef je ondersteuning in probleemsituaties. Je bent aanspreekpunt voor de medewerkers en ouders. Daarnaast voer je het wachtlijst- en plaatsingsbeleid uit, houdt introductiegesprekken met ouders en behandelt ook eventuele klachten. Natuurlijk zorg je ook voor dat er voldoende personeel aanwezig is.

 

De functie leidinggevende
Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor één of meerdere locaties, of zelfs een regio. Je geeft leiding aan alle medewerkers van deze eenheid. Je zorgt ervoor dat het beleid van de organisatie wordt ingevoerd én uitgevoerd en houdt budgetten bij. Ook ben je verantwoordelijk voor de informatieverstrekking naar medewerkers en ouders. Tenslotte coördineer je de interne bedrijfsvoering en het pedagogisch beleid volgens de richtlijnen van de organisatie.

 

Is er werk?
Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat stijgt. Om al deze kinderen goed te kunnen ondersteunen, zijn er dus ook meer medewerkers nodig. Genoeg baankansen dus! (UWV, 2019)

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang werk je bij een organisatie voor kinderopvang. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker integrale kindcentra, waarin kinderopvang, peuterspeelzalen, basisscholen en buitenschoolse opvang samenwerken.

 

Mogelijke instellingen

  • Kinderopvang

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris pedagogisch medewerker

Wat verdient een pedagogisch medewerker? Als beginnend pedagogisch medewerker kinderopvang kun je rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.045,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 2.795,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2045 - €2795 per maand