(Persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

(Persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg

Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je helpt ze bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris

Welke opleiding?

Persoonlijk begeleider in een dagcentrum kun je worden met een sociaal-agogische opleiding of een opleiding in de gehandicaptenzorg, bijvoorbeeld één van de volgende MBO- en HBO-opleidingen:

 

 

Je loopbaan

Afhankelijk van je vooropleiding start je als begeleider of persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Daarin kun je verder groeien. Je hebt in ieder geval een diverse en verantwoordelijke baan!

Wil je een andere weg inslaan binnen de persoonlijke begeleiding? Dat is zeker mogelijk. In bijna elke cao binnen zorg en welzijn wordt veel aandacht besteed aan trainingen en opleidingen. Op deze manier kun jij je specialiseren en werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt dan bijvoorbeeld ambulant begeleider worden (bij mensen thuis) of senior (coördinerend) begeleider. 

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Momenteel is er meer dan zeker werk voor persoonlijk begeleiders in de gehandicaptenzorg (SBB, 2019).

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Waar werk je?

Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg kun je op verschillende plekken werken. Denk aan:

 

  • een dagcentrum
  • een woonvorm
  • een zorgboerderij
  • bij mensen thuis (ambulant begeleider)

 

Persoonlijk begeleider dagcentrum
Als persoonlijk begeleider dagcentrum werk je op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Op het dagcentrum komen de cliënten samen om deel te nemen aan dagactiviteiten. Samen met je collega-begeleiders organiseer je leuke maar ook leerzame activiteiten voor de cliënten. Je kunt daarbij denken aan huishoudelijke activiteiten, sport en spel of muziek en beweging.

 

Persoonlijk begeleider wonen
Als persoonlijk begeleider wonen werk je in woonvormen voor mensen met een beperking wonen. Voor mensen met zintuiglijke beperkingen zijn er bijvoorbeeld woonvormen voor blinden of voor doven/slechthorenden. Het gaat meestal om jongeren tot ongeveer 25 jaar.

 

Voor mensen met verstandelijke beperkingen (die vaak ook een of meer lichamelijke beperkingen hebben) zijn er ook diverse woonvormen. Voor kinderen, of voor volwassenen. Je kunt werken met mensen met ernstige beperkingen die weinig zelfstandig kunnen, maar ook met mensen die behoorlijk zelfstandig kunnen wonen, leven en werken. Onregelmatige werktijden en oproepdiensten horen bij dit werk.

 

Het beroep persoonlijk begeleider is uitdagend en veelzijdig, omdat geen enkele dag hetzelfde is. Alle activiteiten die je coördineert en begeleidt, hebben het doel om de zelfstandigheid van de cliënt te bevorderen.


Mogelijke instellingen

  • Gehandicaptenzorg

 

Bekijk hier alle werkvelden


 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier


 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris

Als je bent afgestudeerd krijg je als (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg een startsalaris van ongeveer € 1.800,-. Jouw salaris kan oplopen tot € 2.810,-. Naast je salaris heb je recht op een eindejaarsuitkering en 8% vakantiegeld.

 

Als je een opleiding volgt via de BBL-variant (werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze bedraagt ongeveer € 400,- bruto per maand. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Als student op HBO-niveau is het mogelijk om een duale opleiding te volgen. Je ontvangt dan naast je salaris ook de gehele periode studiefinanciering.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1800 - €2810 per maand