Physician assistant - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Physician assistant

In het beroep physician assistant (oftewel PA) neem je zelfstandig medische en medisch-ondersteunende taken van de huisarts of medisch specialist over. Dat doe je volgens protocollen en onder supervisie van de arts. Daarnaast doe je wat nodig is om andere zorgverleners de beste zorg te laten verlenen. Ook draag je je steentje bij aan onderwijs en onderzoek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris physician assistant

Welke opleiding?

De opleiding Physician Assistant is een HBO-masteropleiding. Deze kun je volgen als je al een HBO-opleiding in de gezondheidszorg hebt afgerond. Je moet minimaal twee jaar relevante werkervaring hebben.


Lees meer over de HBO-masteropleiding:

 

Je loopbaan

Als physician assistant voer je medische taken uit. Je verlicht daarmee het werk van de huisarts of medisch specialist. Hierdoor is het beroep van physician assistant eigenlijk al een vervolgstap in je carrière. Je hebt namelijk al een aantal jaren werkervaring nodig in de directe patiëntenzorg voordat je aan de opleiding Physician Assistant kunt beginnen.


Als physician assistant ben je in het bezit van een mastertitel. Een universitaire opleiding kan eventueel een vervolgstap zijn. Het is daarnaast altijd mogelijk je verder te bekwamen in leidinggevende taken.


Is er werk?
Momenteel zijn er minstens 1.000 physician assistants met succes aan het werk, vaak in een team waar ze de schakel vormen tussen patiënt en specialist. De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer physician assistants nodig zijn om het werk van medisch specialisten te verlichten. Er is een grote kans dat je als physician assistant snel een baan vindt. (UWV, 2019)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als physician assistant kun je werken in een ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum, instelling voor ouderenzorg en huisartsenpraktijk. Daarnaast kun je terecht op alle andere plekken waar de medische zorg baat heeft bij ondersteuning door een goede zorgprofessional op masterniveau.

 

Mogelijke instellingen

  • Gezondheidscentra
  • Huisartsenpraktijk (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris physician assistant

Gedurende de periode dat je als physician assistant in opleiding werkt, ontvang je een salaris. Dit salaris varieert tussen € 2.600,- en € 3.200,- en is afhankelijk van je vooropleiding en relevante werkervaring.

 

Als physician assistant kun je minimaal rekenen op een bruto salaris van €3.070,- en €3.740,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €4.050,- en €5.015,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en onregelmatigheidstoeslag.

 

Stagevergoeding
Ben je stagiair? Dan kun je een stagevergoeding van 150 euro per maand aanvragen als je meer dan 15 uur stage loopt per week. Deze vergoeding komt via je stagebieder. Als je geen OV-kaart hebt dan heb je ook recht op reiskostenvergoeding. Je stagebieder kan jouw vergoeding direct weer terugkrijgen van de SSFH, de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg, www.ssfh.nl.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3374 - €5045,55 per maand