Physician assistant - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Physician assistant

In het beroep physician assistant (oftewel PA) neem je zelfstandig medische en medisch-ondersteunende taken van de huisarts of medisch specialist over. Dat doe je volgens protocollen en onder supervisie van de arts. Daarnaast doe je wat nodig is om andere zorgverleners de beste zorg te laten verlenen. Ook draag je je steentje bij aan onderwijs en onderzoek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Salaris physician assistant
Past het bij je?

Over dit beroep

In het beroep physician assistant (oftewel PA) neem je zelfstandig medische en medisch-ondersteunende taken van de huisarts of medisch specialist over. Dat doe je volgens protocollen en onder supervisie van de arts. Daarnaast doe je wat nodig is om andere zorgverleners de beste zorg te laten verlenen. Ook draag je je steentje bij aan onderwijs en onderzoek.

 

Beroep physician assistant

De functie physician assistant ligt tussen die van arts en verpleegkundige in. Je verricht lichamelijk onderzoek bij patiënten en stelt een diagnose. Dat doe je bijvoorbeeld op een spreekuur dat jij zelfstandig houdt. Verder stel je een behandelplan op, en voer je bepaalde medische handelingen uit. Zo kun je wonden hechten, injecties toedienen of kleine chirurgische ingrepen verrichten. Je schrijft recepten voor medicatie uit, en geeft medische voorlichting aan patiënten. Vind jij dat een patiënt een medisch specialist moet zien, dan verwijs je hem of haar.

 

Je werkt actief samen met andere zorgverleners, en zet je in voor optimale zorg voor patiënten. Dat doe je door knelpunten die jij tegenkomt aan te kaarten. Maar ook via wetenschappelijk onderzoek en het geven van onderwijs.

 

Als physician assistant kun je aan de slag in een ziekenhuis, huisartsenpraktijk, de ouderenzorg of een instelling voor geestelijke gezondheid. Afhankelijk van je werkplek en specialisatie variëren je taken.

 

Physician assistant worden?
Toe aan een volgende stap in je loopbaan? Beschik je bovendien over een flinke dosis teamspirit en een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan kun jij een goede physician assistant worden. Heb je daarna nog meer ambities, dan ligt de weg naar een universitaire opleiding open. Ook kun je je bekwamen in leidinggevende taken.

Wat ga je doen?

Als physician assistant ben je de rechterhand van een huisarts of medisch specialist. Je onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met veelvoorkomende aandoeningen binnen een bepaald medisch specialisme. Je kunt ook assisteren bij een operatie of kleine chirurgische ingrepen verrichten. In tegenstelling tot een verpleegkundig specialist, geef je geen langdurige zorg aan patiënten.
Daarnaast geef je onderwijs, draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek en het optimaal functioneren van de medische zorgketen.


Je bent bevoegd tot het zelfstandig verrichten van bepaalde medische handelingen. Je gaat daarbij uit van richtlijnen en protocollen. Je bevoegdheden worden vastgesteld in overleg met de arts met wie je samenwerkt. In de dagelijkse praktijk kun je altijd een beroep doen op vakinhoudelijk advies van deze arts.
 

Je kunt onder meer aan de slag in een ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum, instelling voor ouderenzorg en huisartsenpraktijk.

 

Het beroep physician assistant lijkt op dat van de verpleegkundig specialist. Maar waar een physician assistant alleen medische taken verricht, geeft een verpleegkundig specialist ook (langdurige) zorg aan specifieke groepen van patiënten. 

Salaris physician assistant

Hoeveel verdient een physician assistant? Gedurende de periode dat je als physician assistant in opleiding werkt, ontvang je een salaris. Dit salaris varieert tussen € 2.600,- en € 3.200,- en is afhankelijk van je vooropleiding en relevante werkervaring.

 

Als physician assistant kun je minimaal rekenen op een bruto salaris van €3.070,- en €3.740,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €4.050,- en €5.015,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en onregelmatigheidstoeslag.

 

Dus, wat verdient een physician assistant? Dit is afhankelijk van je vooropleiding en je werkervaring. Ook hangt het af van de groei in je functie. 

Past het bij je?

Als physician assistant voer je onder andere medische handelingen uit. Je moet dus goed met je handen kunnen werken. Voor het hechten van een wond is een vaste hand natuurlijk noodzakelijk.


Ook stel je als physician assistant zelf diagnoses en volg je de situatie van een patiënt. Verder bepaal je of het ziekteverloop en het herstel van je patiënt normaal is en bepaal je mede de (verdere) behandeling. Dit beroep vereist daarom een hoge mate van kennis, analytisch vermogen en verantwoordelijkheid. Een zorgvuldige werkwijze is van belang. Je moet in alle gevallen je hoofd erbij houden.


Je bent als physician assistant vaak een aanspreekpunt voor patiënten. Je geeft voorlichting over bepaalde ingrepen en begeleidt patiënten bij bijvoorbeeld overplaatsingen naar andere afdelingen. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan en beschikken over een flinke dosis mensenkennis.


Je hebt vaak overleg met de verantwoordelijk arts over bijvoorbeeld behandelplannen. Samen met een team van deskundigen (zowel artsen als verpleegkundigen) ben je verantwoordelijk voor de behandeling van patiënten. Je moet dus goed kunnen samenwerken met collega’s.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • de vaardigheid je hoofd én handen erbij te houden
  • analytisch vermogen
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • een nauwkeurige werkwijze
  • goed met mensen kunnen omgaan
  • teamgeest

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3374 - €5045,55 per maand