Verpleegkundig specialist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundig specialist

Er zijn vele specialismen, zo kun je bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in diabetes, long-, hart- of psychiatrische ziekten. De medische taken neem je over van een huisarts of medisch specialist. Vaak fungeer je als regiebehandelaar. Je bent dan eindverantwoordelijk voor (de regie van) het behandeltraject. Dit maakt jou de verbinder tussen de diverse zorgverleners in het behandelteam.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een verpleegkundig specialist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als verpleegkundig specialist verricht je zelfstandig zowel verpleegkundige als medische taken in je eigen deskundigheidsgebied.

 

Er zijn vele specialismen, zo kun je bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in diabetes, long-, hart- of psychiatrische ziekten. De medische taken neem je over van een huisarts of medisch specialist.

 

Vaak fungeer je als regiebehandelaar. Je bent dan eindverantwoordelijk voor (de regie van) het behandeltraject. Dit maakt jou de verbinder tussen de diverse zorgverleners in het behandelteam.

 

Benieuwd hoe een werkdag van een verpleegkundig specialist eruit ziet? 

Wat doet een verpleegkundig specialist?

Als verpleegkundig specialist combineer je verpleegkundige behandelingen met medische handelingen binnen je eigen deskundigheidsgebied. Je werkt zelfstandig naast een huisarts of medisch specialist en neemt taken van hem of haar over.


Je bent gespecialiseerd in een bepaald gebied van de gezondheidszorg. Zo werk je bijvoorbeeld met patiënten die een hart-, huid- of longaandoening hebben. Of met mensen met een psychische ziekte. Ook kun je werken met een specifieke doelgroep, zoals ouderen, kinderen of pasgeborenen.


Je hebt gekozen uit één van de verschillende verpleegkundige specialismen:

 

 • acute zorg bij somatische aandoeningen
 • chronische zorg bij somatische aandoeningen
 • intensieve zorg bij somatische aandoeningen
 • preventieve zorg bij somatische aandoeningen
 • geestelijke gezondheidszorg


Meestal houd je zelf een spreekuur. Je verricht lichamelijk onderzoek, stelt diagnoses, bepaalt de behandeling en voert deze zelfstandig uit. Je geeft informatie over een operatie, interpreteert laboratoriumtests, bespreekt uitslagen met patiënten en geeft voorlichting. Je bent ook bevoegd om medicijnen voor te schrijven.

 

Je leert de patiënt zoveel mogelijk zelf de regie te nemen over zijn zorg en ondersteunt daarin.


Als verpleegkundig specialist GGZ lever je verpleegkundige behandeling en begeleiding aan cliënten met complexe GGZ-problematiek. Je verricht ook psychiatrisch onderzoek bij je patiënten, en bent bevoegd om behandelingen te declareren in de GGZ.

 

Als verpleegkundig specialist mag je fungeren als regiebehandelaar. Dit betekent dat je eindverantwoordelijk bent voor (de regie van) het behandeltraject. Dit maakt jou de verbinder tussen de diverse zorgverleners in het behandelteam.

 

Een belangrijke taak van de verpleegkundig specialist is meewerken aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de patiënt en van de zorg. Dit doe je bijvoorbeeld door je met innovaties en onderzoek bezig te houden. Je leert tijdens de opleiding praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek doen. De nadruk ligt hierbij vooral op het interpreteren van de onderzoeksresultaten zodat je deze in de praktijk kunt toepassen.


Als verpleegkundig specialist ben je expert op jouw vakgebied. Een deel van je taken ligt daarom ook op het gebied van onderwijs. Je geeft bijvoorbeeld les aan zowel verpleegkundigen als aan arts-assistenten en soms zelfs ook aan medisch specialisten. Verder geef je ook voorlichting aan bijvoorbeeld patiëntenorganisaties.

 

Het beroep verpleegkundig specialist lijkt op dat van de physician assistant. Maar waar een physician assistant alleen medische taken verricht, geeft een verpleegkundig specialist ook (langdurige) zorg aan specifieke groepen patiënten. In de praktijk is dat verschil soms genuanceerder. Zo kan het voorkomen dat een verpleegkundig specialist in een ziekenhuis uitsluitend medische taken heeft.

 

Past het bij je?

Als verpleegkundig specialist ben je een verpleegkundige met een HBO-masteropleiding. Voordat je deze functie kunt uitoefenen, moet je een aantal jaren als verpleegkundige gewerkt hebben. Je moet als verpleegkundige functioneren op expertniveau in jouw vakgebied.

 

Een verpleegkundig specialist vervult ook bepaalde medische taken in de somatiek. Zo is het mogelijk dat je wonden behandelt of kleine operatieve ingrepen verricht. Ook mag je medicijnen voorschrijven. Hiervoor moet je zorgvuldig kunnen werken.


Je neemt besluiten over de behandeling van patiënten. Daarvoor moet je verantwoordelijkheidsgevoel hebben en zelfstandig kunnen werken.

 

De meeste verpleegkundig specialisten houden zelf een spreekuur. Je geeft voorlichting over operaties en je moet patiënten soms geruststellen. Je zorgt ervoor dat de patiënten zelf de regie houden over hun zorg. Hierin ondersteun je hen. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan.

 

Ook heb je vaak overleg met artsen en deskundigen en delegeer je taken naar anderen. Samen met verpleegkundigen en artsen vorm je een team dat werkt aan de best mogelijke zorg voor patiënten. Je bent de schakel tussen de verschillende specialisten, de verpleegkundigen en andere disciplines. Je moet dus goed kunnen samenwerken en communiceren.

 

Werk je in de geestelijke gezondheidszorg? Dan geef je onder andere consultatie en training over het omgaan met patiënten met psychiatrische stoornissen. Ook adviseer je de behandelend arts over het inschakelen van een psychiater en begeleid je de patiënt tijdens het behandelingstraject. Hiervoor moet je je goed in kunnen leven in de patiënt.


Kortom, wat je nodig hebt is:

 • werkervaring
 • je hoofd én handen erbij kunnen houden
 • een nauwkeurige werkwijze
 • inlevingsvermogen
 • verantwoordelijkheidsgevoel
 • pioniersgeest voor deze nog redelijke nieuwe functie


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€3199 - 7785 per maand