Physician assistant - Wist je dat...? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Physician assistant

In het beroep physician assistant (oftewel PA) neem je zelfstandig medische en medisch-ondersteunende taken van de huisarts of medisch specialist over. Dat doe je volgens protocollen en onder supervisie van de arts. Daarnaast doe je wat nodig is om andere zorgverleners de beste zorg te laten verlenen. Ook draag je je steentje bij aan onderwijs en onderzoek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wist je dat...

Wist je dat...

...het beroep physician assistant midden jaren 60 in de Verenigde Staten is ontstaan? Er was behoefte aan medische generalisten die in relatief korte tijd opgeleid konden worden en op het niveau tussen arts en verpleegkundige zouden kunnen functioneren. Het beroep werd pas in 2000 in Nederland geïntroduceerd.

 

...per 1 januari 2018 de zelfstandige bevoegdheid van de physician assistant in de Wet BIG is geregeld? Deze wet bevat regels voor de kwaliteit van de zorgverlening. 
 

...de behoefte aan physician assistants de komende jaren zal toenemen? Je hebt straks dus goede kansen op de arbeidsmarkt.
 

...De beroepen physician assistant en verpleegkundig specialist veel raakvlakken hebben? Beide professionals verrichten medische taken. Een verpleegkundig specialist heeft daarnaast ook verpleegkundige taken. Verpleegkundig specialisten hebben dan ook een verpleegkundige achtergrond. Als physician assistant heb je bijvoorbeeld een achtergrond als fysiotherapeut of ergotherapeut. Zie ook het beroep: verpleegkundig specialist.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€3768 - 7785 per maand