Plastisch chirurg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Plastisch chirurg

Je opereert mensen die handafwijkingen hebben, aangeboren afwijkingen hebben, verminkt zijn of iets aan hun uiterlijk willen laten veranderen. Veel minder vaak dan gedacht heb je te maken met neuscorrecties en facelifts, en veel meer met gevallen als het terugplaatsen van een afgerukte vinger of het maken van een nieuwe borst voor iemand die haar echte borst door kanker verloor. Ontdek meer over het gezicht van dit beroep...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris plastisch chirurg

Welke opleiding?

Om plastisch chirurg te kunnen worden start je met de 6-jarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Plastische Chirurgie in een ziekenhuis. Per jaar zijn er 15 plaatsen te vergeven en soms solliciteren er tientallen mensen naar 1 plaats. Je zult vaak jaren moeten wachten voordat je verder kunt studeren. In de tussentijd moet je je bewijzen door bijvoorbeeld goed werk te leveren op een afdeling Algemene Chirurgie of Plastische Chirurgie.
 

Als je wordt aangenomen, start je het de opleiding bestaande uit 2 jaar Algemene Chirurgie en 4 jaar Plastische Chirurgie. Onder supervisie van ervaren (plastisch) chirurgen leer je het vak in de praktijk. Je werkt dus tijdens je opleiding al zelfstandig als arts, met alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden die daarbij horen.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als plastisch chirurg zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Binnen de plastische chirurgie kun je je toeleggen op een deelspecialisatie als handchirurgie, microchirurgie of esthetische chirurgie. Deze 'superspecialisatie' gebeurt in de praktijk, er is geen geregistreerde vervolgopleiding. Wel moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen en congressen bezoeken.

 

Om helemaal up-to-date te blijven, werk je aan je nascholing door het volgen van congressen en workshops. De plastisch chirurg krijgt elke vijf jaar bezoek van een kwaliteitsbewakingscommissie. Deze commissie kijkt naar praktijkvoering en nascholing. Is hun oordeel niet gunstig, dan kun je je registratie verliezen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als plastisch chirurg leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

 

Is er werk?
Per jaar zijn er circa vijftien opleidingsplaatsen Plastische Chirurgie te vergeven. Meestal zijn er tientallen sollicitanten voor een plaats. Je zult vaak jaren moeten wachten voordat je verder kunt studeren.

 

Als je afgestudeerd bent als plastisch chirurg kun je direct aan de slag. Er zijn enorme wachtlijsten voor plastische chirurgie. Dus heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als plastisch chirurg werk je op de OK en de polikliniek in een algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum. Je kunt ook in een privé-kliniek werken. 

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
  • Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris plastisch chirurg

Wat verdient een plastisch chirurg? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar