Podotherapeut - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Podotherapeut

Je behandelt klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Het gaat over het algemeen om pijn aan de voeten, enkels, knieën, heupen of rug. Je geeft daarnaast preventieve adviezen en je behandelt afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen.

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris podotherapeut

Welke opleiding?

Wil je podotherapeut worden? Dan volg je de HBO-opleiding:

 

 

Daarna kun je je specialiseren in sport- of diabetespodotherapie.

Je loopbaan

In Nederland zijn er minstens 1500 praktijken waar podotherapeuten werken (NVvP). Als je dit beroep uitoefent, kun je op verschillende plaatsen aan de slag. De meeste podotherapeuten werken in zelfstandige praktijken. Maar er zijn ook andere werkplekken denkbaar, bijvoorbeeld in een verpleeghuis, een revalidatiecentrum, een voetenpolikliniek of in een reumatologische kliniek. Door de keuze van je werkplek bepaal je zodoende waarop het accent van je werkzaamheden ligt.

 

Als je een tijd in het vak zit, kun je in sommige gevallen doorgroeien naar een leidinggevende functie.

 

Is er werk?
Er is voldoende werk voor podotherapeuten. De vraag is namelijk groter dan het aanbod. Al een aantal jaren beginnen er jaarlijks te weinig studenten aan de opleiding. Zodoende heb je een goede kans op een leuke baan als je als podotherapeut aan de slag wilt!

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

De meeste podotherapeuten werken zelfstandig bijvoorbeeld in een eigen podotherapeutische praktijk. Maar je kunt ook in dienstverband gaan werken.

 

Je beroep kun je bijvoorbeeld uitoefenen in orthopedische en reumatologische klinieken, diabetische voetpoliklinieken in het ziekenhuis, in revalidatiecentra, gezondheidscentra en verpleeghuizen.

 

Heb je je gespecialiseerd in sportpodotherapie dan kun je ook aan de slag bij sportverenigingen, sportbonden of sportgeneeskundige afdelingen van een ziekenhuis.

 

Als podotherapeut werk je samen met bijvoorbeeld andere podotherapeuten, diabetesverpleegkundigen, dermatologen, orthopedisch schoentechnici of revalidatieartsen.

 

Mogelijke instellingen

  • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
  • Voetenpolikliniek (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris podotherapeut

Wat verdient een podotherapeut? Als beginnend podotherapeut kun je in geval van loondienst rekenen op een brutosalaris van zo'n € 2.335,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.490,-.

 

Als zelfstandig podotherapeut is dit wisselend, maar ligt veelal hoger, mede afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Je berekent voor iedere verrichting een tarief aan de patiënt. Enkele verrichtingen worden op basis van afspraken met ziektekostenverzekeraars vergoed. Wel moet je er rekening mee houden dat je als zelfstandig ondernemer te maken hebt met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €3665 per maand