Praktijkondersteuner huisarts GGZ - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Praktijkondersteuner huisarts GGZ

Als praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) werk je nauw samen met de huisarts en ben je de rechterhand van de huisarts op GGZ-gebied. Patiënten met psychische, psychiatrische, psychosociale of psychosomatische klachten hebben zorg van kwaliteit nodig.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris praktijkondersteuner huisarts GGZ

Welke opleiding?

Om praktijkondersteuner huisarts GGZ te kunnen worden volg je de post HBO-opleiding:

 

 

Je leert verschillende stappen toe te passen in de begeleiding en behandeling van patiënten. Ook leer je hoe je complexe zorgvragen aanpakt en hoe je voorlichting geeft, zodat je je eigen spreekuur kunt opzetten en uitvoeren.

 

Sommige mensen worden POH GGZ met een masterdiploma van de Opleiding Psychologie. Zij hebben een opleiding op universitair niveau gevolgd, maar werken op HBO-niveau.

Je loopbaan

Praktijkondersteuners huisarts GGZ (POH-GGZ) werken meestal in loondienst bij een huisartsenpraktijk, maar detachering of werken als ZZP komt ook voor. Je ondersteunt de huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met milde psychische, psychosociale of psychosomatische klachten. 

 

De opleiding tot POH-GGZ is een post HBO-opleiding. Je hebt dus al ruime ervaring als hulpverlener GGZ en een stap in je carrière gemaakt. Ook als maatschappelijk werker kun je de opleiding POH-GGZ volgen.

 

Je kunt je kennis altijd verbreden met aanvullende cursussen. Het is daarnaast mogelijk je verder te bekwamen in een verpleegkundig specialisme (denk aan psychiatrie) of leidinggevende taken. 

 

Wanneer je je verder wilt ontwikkelen in de GGZ is de registratie tot erkend cognitief gedragstherapeutisch werker een waardevolle bijdrage aan je professionele bagage. Lees meer over de specialistische opleiding tot cgw’er op de site van de VGCt. Zie hiervoor de pagina Extra info.

 

Is er werk?
De eerstelijnszorg neemt de komende jaren toe (UWV, 2019). Daarom is er veel vraag naar praktijkondersteuners en is de kans reëel dat je met de juiste werkervaring en vooropleiding zeker snel een baan vindt.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) ben je meestal in dienst van een huisartsenpraktijk. Er zijn in 2015 meer dan 5.000 huisartsenpraktijken in Nederland. Je werkt nauw samen met de huisarts en de overige disciplines van het ondersteunende team in de huisartsenpraktijk.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris praktijkondersteuner huisarts GGZ

Wat verdient een praktijkondersteuner huisarts GGZ? Als praktijkondersteuner huisarts GGZ kun je minimaal rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.820,- per maand. Dit kan oplopen tot € 3.995,-. Dit is exclusief 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

Stagevergoeding
Ben je stagiair? Dan kun je een stagevergoeding van 150 euro per maand aanvragen als je meer dan 15 uur stage loopt per week. Deze vergoeding komt via je stagebieder. Als je geen OV-kaart hebt dan heb je ook recht op reiskostenvergoeding. Je stagebieder kan jouw vergoeding direct weer terugkrijgen van de SSFH, de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg, www.ssfh.nl.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2945 - €4175 per maand