Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH GGZ) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH GGZ)

Als praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) werk je nauw samen met de huisarts en ben je de rechterhand van de huisarts op GGZ-gebied. Patiënten met psychische, psychiatrische, psychosociale of psychosomatische klachten hebben zorg van kwaliteit nodig.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) werk je nauw samen met de huisarts en ben je de rechterhand van de huisarts op GGZ-gebied. Patiënten met psychische, psychiatrische, psychosociale of psychosomatische klachten hebben zorg van kwaliteit nodig.

 

Jij ondersteunt de huisarts daarom in de begeleiding en behandeling van deze patiënten en bent in staat om zelfstandig te werken. Daarnaast heb je een flinke dosis persoonlijke stevigheid en deskundigheid op psychische en psychiatrisch gebied. Maar er komen veel meer werkzaamheden bij deze verantwoordelijke functie kijken.

 

De functie POH-GGZ is nog volop in ontwikkeling. Lees er meer over op de pagina Wist je dat.

Wat ga je doen?

Als praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) ondersteun je de huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met milde psychische, psychiatrische, psychosociale of psychosomatische klachten. Denk hierbij aan depressieve klachten, angstklachten, verslavingsproblemen, stress, rouwverwerking en relatieproblemen.  

 

De huisarts is het eerste aanspreekpunt. Zo nodig kan de patiënt vervolgens voor verdere diagnostiek en behandeling van de psychische klachten naar de POH-GGZ.

 

Binnen het takenpakket van de praktijkondersteuner huisarts GGZ vallen deze belangrijke taken:

 

  • probleemverheldering
  • screening en diagnostiek
  • het opstellen en bespreken van een vervolgstappenplan
  • het geven van psycho-educatie
  • het begeleiden of ondersteunen bij zelfmanagement
  • e-health
  • het kennen van de sociale kaart/partners
  • begeleiden van stabiele chronische psychiatrische patiënten

 

Daarnaast neemt preventie een duidelijke plaats in. Deze wordt in een vroegtijdig stadium ingezet bij patiënten met beginnende klachten of die een verhoogd risico lopen om klachten te ontwikkelen. Terugval- en zorggerelateerde preventie, waarin zorgcoördinatie belangrijk is, behoort eveneens tot het takenpakket van de POH-GGZ. 

 

Communicatie is een essentieel onderdeel van dit beroep. Als praktijkondersteuner huisarts GGZ onderhoudt je namelijk het contact met de patiënt en diens omgeving. Je houdt zelfstandig spreekuren en geeft psycho-educatie. Daarnaast werk je nauw samen met de huisarts en het ondersteunende team in de huisartsenpraktijk. Taken worden helder op elkaar afgestemd, zodat jullie samen de beste zorg kunnen bieden. Onder helder communiceren valt ook het doorverwijzen naar de generalistische basis GGZ, specialistische GGZ of andere instanties. Dit doorverwijzen doe je in overleg met de huisarts.

 

Kortom, een erg afwisselende functie! 

Past het bij je?

Als praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) ben je in staat om moeilijke vraagstukken en situaties op te lossen in het vakgebied van de geestelijke gezondheidszorg. Iedere patiënt heeft andere psychische, psychosociale of psychosomatische klachten. Jij kunt patiënten de juiste zorg geven. Inlevingsvermogen is hierbij een onmisbare eigenschap. Kennis en ervaring op het gebied van uiteenlopende psychische klachten en psychiatrische aandoeningen is een must. 

 

Jouw functie is gericht op vraagverheldering, begeleiding, kortdurende behandeling en zo nodig verwijzing. Je kunt zowel volgens een protocol als protocoloverstijgend denken en handelen. Dit alles betekent dat je graag zelfstandig werkt, maar ook goed kunt samenwerken. Dat laatste doe je met de huisarts en andere disciplines.

 

Het is belangrijk dat je goed mondeling kunt communiceren om de taakverdeling helder af te stemmen. Ook is juiste communicatie van essentieel belang bij de interactie met de patiënten en diens persoonlijke omgeving. Je geeft voorlichtingen en verstrekt informatie aan hen. Verder ben je in staat verslag te leggen in het HIS (Huisartsen Informatie Systeem) en e-health (zorg via internet) toe te passen. 

 

De begeleiding en behandeling van patiënten vereist een hoge mate van verantwoordelijkheid. Je moet dus van aanpakken houden en open staan voor ingewikkelde en uitdagende situaties. Je bent leergierig en zeker ook deskundig in je vakgebied. Daarnaast ken je je persoonlijke grenzen en weet je goed te onderbouwen waarom je bepaalde handelingen verricht.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • goed zelfstandig én samen kunnen werken
  • goede communicatieve vaardigheden 
  • inzicht en vindingrijkheid
  • inlevingsvermogen
  • grondige kennis en kunde van het vakgebied
  • zelfreflectie

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€3506 - 4950 per maand