Psycholoog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Psycholoog

In het beroep psycholoog (masterpsycholoog) stel je in overleg met de hoofdbehandelaar diagnoses bij psychologische en emotionele stoornissen. Je adviseert cliënten, geeft begeleiding en therapie. Maar je kunt ook bedrijven adviseren bij arbeidssituaties. Je kunt overal werken waar kennis nodig is over gedrag van mensen.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een psycholoog?
Past het bij je?

Over dit beroep

In het beroep psycholoog (masterpsycholoog) stel je in overleg met de hoofdbehandelaar diagnoses bij psychologische en emotionele stoornissen. Je adviseert cliënten, geeft begeleiding en therapie. Maar je kunt ook bedrijven adviseren bij arbeidssituaties. Je kunt overal werken waar kennis nodig is over gedrag van mensen.

 

Beroep psycholoog

Na de universitaire bachelor- en masterstudie Psychologie ben je masterpsycholoog. In dit beroep werk je met mensen die geestelijke en emotionele steun nodig hebben. Jouw cliënten hebben bijvoorbeeld last van een trauma, angst of depressie. Of ze kampen met relatie- of opvoedingsproblemen. Werk je in de gezondheidszorg, dan sta je onder supervisie van een gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of psychotherapeut.

 

Wat doet een psycholoog? Je stelt een diagnose aan de hand van gesprekken en diagnostisch onderzoek. Het gaat bijvoorbeeld om een intelligentieonderzoek of een onderzoek dat zich richt op autisme. Vervolgens geef je adviezen, begeleiding en therapie. Dit doe je op basis van een behandelplan. Van elke cliënt houd je een dossier bij. Hierin staan onder andere verslagen van sessies.

 

Je werkt vaak samen in een team van hulpverleners, zoals artsen, therapeuten en maatschappelijk werkers. Jullie hebben onderling overleg over de cliënten.

 

Salaris psycholoog

Je vraagt je misschien af: wat verdient een psycholoog? Als beginnend psycholoog in een zorg- of welzijnsinstelling kun je rekenen op een bruto salaris van €3.070,- en €3.265,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €4.705,- en €6.345,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Het antwoord op de vraag: "Hoeveel verdient een psycholoog?" hangt dus af van de groei in je carrière. 

 

Psycholoog worden?

Heb jij een grote interesse in mensen en hun gedrag? Kun je goed luisteren én ben je in staat cliënten te begrijpen die zich moeilijk verwoorden? Sta je verder bekend om je eindeloze geduld? Dan beschik jij over een aantal belangrijke eigenschappen voor het beroep psycholoog.

 

'Psycholoog' is geen beschermde titel. Om de universitair opgeleide psycholoog te beschermen, heeft het Nederlands Instituut Psychologen (NIP) een speciale titel aangesteld: psycholoog NIP. Deze psychologen hebben een universitaire master in de Psychologie en minimaal 1.440 uren werkervaring als psycholoog.

 

Na je opleiding tot psycholoog

Als psycholoog kun je terecht in de (geestelijke) gezondheidszorg, bij de overheid, adviesbureaus, bedrijven of in het onderwijs of wetenschappelijk onderzoek. Misschien wil je liever verder studeren. In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden. Volg bijvoorbeeld de 2-jarige postmasteropleiding tot GZ-psycholoog.

Wat doet een psycholoog?

Als psycholoog (masterpsycholoog) diagnosticeer je, samen met de hoofdbehandelaar, psychologische en emotionele stoornissen. Je adviseert cliënten, begeleidt hen en geeft therapie. Dit doe je door theorieën toe te passen op het gebied van gedrags- en psychische processen.

 

Een andere mogelijkheid is dat je cliënten adviseert over beroepskeuze of bedrijven over personeelsbeleid.

 

Cliënten
Je cliënten zijn bijvoorbeeld mensen die kampen met complexe psychische problemen als depressiviteit, een verslaving, rouw of contactstoornissen.

 

Je kunt ook kinderen met leer- en opvoedingsproblemen onderzoeken en hun ouders adviseren of begeleiden.

 

Onder supervisie
Als masterpsycholoog ben je niet BIG-geregistreerd. In de gezondheidszorg betekent dit dat je niet zelfstandig diagnoses mag stellen en behandelingen mag uitvoeren. Je staat namelijk onder supervisie van een hoofdbehandelaar die wél BIG-geregistreerd is. Dit is bijvoorbeeld een gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of psychotherapeut. Deze hoofdbehandelaar stelt het behandelplan op en jij bent een van de uitvoerders. Na overleg met de hoofdbehandelaar kun je de cliënt diagnosticeren. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van een interview of diagnostische test. Bij kinderen maak je gebruik van spelmateriaal. Tijdens de therapeutische behandeling zoek je vervolgens, samen met de cliënt, naar een oplossing.

 

In andere branches, zoals de arbeidszorg, werk je mogelijk wél zelfstandig.

 

Rapport
Je houdt in alle gevallen per cliënt een rapport bij van de gesprekken en jouw bevindingen.

Past het bij je?

Als psycholoog heb je belangstelling voor het verband tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Het geeft je voldoening om cliënten te helpen, en je vindt het geen bezwaar steeds geconfronteerd te worden met problemen.

 

Je bent geduldig, luistert goed en kunt je inleven in de cliënt. Je weet een gesprek zo te leiden dat de cliënt zelfstandig onder woorden kan brengen wat hij denkt en voelt.

 

Je kunt goed samenwerken met verschillende disciplines: collega's, de huisarts, de maatschappelijk werker of anderen die jou informatie kunnen geven over de cliënt.

 

Kortom, je beschikt over:

  • interesse in mensen en hun gedrag
  • een goede luister- en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
  • goede contactuele eigenschappen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2937,68 - €7081,15 per maand