Psycholoog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Psycholoog

In het beroep psycholoog (masterpsycholoog) stel je in overleg met de hoofdbehandelaar diagnoses bij psychologische en emotionele stoornissen. Je adviseert cliënten, geeft begeleiding en therapie. Maar je kunt ook bedrijven adviseren bij arbeidssituaties. Je kunt overal werken waar kennis nodig is over gedrag van mensen.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris psycholoog

Welke opleiding?

Om psycholoog te worden, volg je de universitaire bacheloropleiding Psychologie en een relevante masteropleiding:

 

 

Na afronding van je master ben je MSc in de psychologie, ook wel masterpsycholoog.

 

Wil je zelfstandig diagnoses kunnen stellen? Dan heb je nog een BIG-registratie nodig. Hiervoor meld je je aan voor de BIG-GZ-opleiding. Hiermee word je gezondheidszorgpsycholoog volgens de NVGzP (Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorg Psychologen en haar specialismen). 

 

Er bestaat ook een opleiding op HBO-niveau. Na die opleiding ben je geen universitair psycholoog, maar een praktisch uitvoerend psycholoog (HBO toegepast psycholoog). Je kunt je niet inschrijven in het BIG-register en mag niet zelfstandig diagnoses stellen. Met de HBO-opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als arbeidspsycholoog, maatschappelijk begeleider, jongerenhulpverlener, voorlichter, trainer, arbo-begeleider of reclasseringsmedewerker. Je werkt vaak onder verantwoording van een universitair geschoolde psycholoog of therapeut. Zie:

 

Je loopbaan

Psychologen werken in verschillende bedrijfssectoren. Je kunt hierbij denken aan het onderwijs en de gezondheidszorg. Maar psychologen werken ook in de zakelijke dienstverlening, in functies als wetenschappelijk onderzoeker, testpsycholoog voor personeelsselectie, onderzoeker van verkeersgedrag of trainer. Je werksetting is afhankelijk van je afstudeerrichting en de daarna gevolgde masteropleiding.

 

In hoeverre je zelfstandig aan de slag kunt, hangt af van de sector waarin je gaat werken. In de gezondheidszorg werk je als masterpsycholoog onder supervisie van de hoofdbehandelaar: de gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of psychotherapeut.


Als psycholoog kun je je voortdurend via studie verder bekwamen. Met de 2-jarige post-masteropleiding tot GZ-psycholoog krijg je je BIG-registratie. Hiermee mag je zelfstandig werken en diagnoses stellen.

 

Met de BIG-registratie kun je je vervolgens in 4 jaar specialiseren tot klinisch psycholoog (BIG-geregistreerd) of klinisch neuropsycholoog (BIG-geregistreerd).

 

Veel psychologen (met BIG-registratie) zijn als zelfstandige werkzaam in een eigen praktijk. Het grootste deel werkt echter in de verschillende instellingen in onder andere de zorg- en welzijnssector.

 

Vooral in de gezondheidszorg is het van belang dat je kennis en vaardigheden op peil zijn. Je kunt hiervoor zorgen door post-masteropleidingen te volgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om opleidingen op het gebied van kinder- en jeugdpsychologie, eerstelijnspsychologie, psychologie van arbeid en gezondheid of training. Ook kun je bepaalde kwalificaties en registraties behalen van het NIP. Dat is de beroepsvereniging van psychologen.

 

Is er werk?
Veel afgestudeerde masterpsychologen hebben moeite om aan een baan te komen. Daarom kiezen ze vaak voor een werkervaringsplek tegen alleen een onkostenvergoeding. Je kansen op werk worden veel groter met de post-masteropleiding Gezondheidszorgpsycholoog. Veel masterpsychologen volgen deze opleiding. Let op: hiervoor geldt een zware selectieprocedure, de wachttijd is lang (± 5 jaar) en er zijn momenteel erg veel BIG-loze psychologen nog aan het wachten zijn (2019). 

 

Wil je zien wat je regionale kansen zijn op een baan in dit werkveld? Bekijk: www.fcb.nl/jeugdzorg/cijfers-en-onderzoek/loopbaankansen/.

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt bijvoorbeeld in een algemeen ziekenhuis of een psychiatrische instelling, bij een regionale instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg (RIAGG) of in een gezondheidscentrum. Verder kun je terecht in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, verslavingszorg, bij een schooladviesdienst, gevangenis of wetenschappelijk instituut.


Daarnaast zijn psychologen werkzaam in onderwijsinstellingen, bij politie en justitie, op universiteiten en in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld bij loopbaan- en organisatieadviesbureaus.

 

Ook kun je werken als zelfstandig gevestigd psycholoog in een eigen praktijk.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Ouderenzorg
 • Psychiatrisch ziekenhuis (Ziekenhuizen)
 • RIAGG / CAD (Geestelijke gezondheidszorg)
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris psycholoog

Als beginnend psycholoog in een zorg- of welzijnsinstelling kun je rekenen op een bruto salaris van €3.070,- en €3.265,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €4.705,- en €6.345,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. 

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2937,68 - €7081,15 per maand