Psychomotorisch therapeut - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Psychomotorisch therapeut

Als psychomotorisch therapeut werk je met mensen die psychische problemen hebben. Daarbij richt je je op hun bewegingsgedrag en hun ervaringen met bewegen. Ben jij een beweeglijk type? Want je moet natuurlijk zelf de oefeningen die je bedacht hebt voordoen! En kun je goed met mensen overweg? Jij moet je cliënten namelijk weten te motiveren en stimuleren. Het doen van oefeningen is voor hen niet altijd even leuk.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris psychomotorisch therapeut

Welke opleiding?

Om psychomotorisch therapeut te worden, volg je de HBO-opleiding:

 

 

Na het behalen van dit diploma, mag je je nog geen (senior) psychomotorisch therapeut noemen. Daarvoor volg je eerst de Master Psychomotorische Therapie bij Windesheim in Zwolle.

Je loopbaan

In Nederland zijn er in 2018 zo'n 1.000 personen werkzaam als psychomotorisch therapeut.

 

Steeds meer psychomotorisch therapeuten beginnen een eigen praktijk. Je kunt je in dit vak bovendien verder specialiseren, bijvoorbeeld in de Pesso psychomotor therapie.

 

Is er werk?
De vraag naar deze therapeuten is ongeveer gelijk aan het aanbod. Doordat het een gespecialiseerd beroep is zijn er weinig doorgroeimogelijkheden.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Aangezien alle cliënten met psychische stoornissen of psychosociale problemen in aanmerking kunnen komen voor psychomotorische therapie, is het werkveld zeer uitgebreid.

 

Veel psychomotorisch therapeuten werken in een psychiatrisch ziekenhuis (met volwassenen of kinderen). Daarnaast kun je ook gaan werken in een instelling voor mensen met verstandelijke beperkingen, verpleeg- of verzorgingshuis, revalidatiecentrum of instelling voor TBS'ers.

 

Je werkt meestal in een praktijkruimte in een instelling of, als je zelfstandig werkt, in je eigen praktijkruimte. Soms werk je in (kleine) sportzalen, een ontspanningsruimte of buiten op sportvelden.

 

Mogelijke instellingen

  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Jeugdzorg
  • Ouderenzorg
  • Revalidatie (Gehandicaptenzorg)
  • Ziekenhuizen
  • Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking (Gehandicaptenzorg)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden


Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris psychomotorisch therapeut

Wat verdient een psychomotorisch therapeut? Als beginnend psychomotorisch therapeut ontvang je een bruto maandsalaris van €2.090,- en €2.500,-. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van € 3.740,- en € 3.920,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. 

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2150 - €4110 per maand