Radioloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Radioloog

Aan de hand van de beelden die je maakt, stel je ziektes of aandoeningen vast. De uitkomsten bespreek je met de doorverwijzend arts, zodat de patiënt behandeld kan worden. Je voert ook zelf behandelingen uit. Als radioloog ben je een belangrijke spil in het ziekenhuis.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris radioloog

Welke opleiding?

Om radioloog te worden, start je met de 6-jarige universitaire opleiding:

 

 

Na je opleiding Geneeskunde moet je solliciteren voor de opleiding Radiologie in een opleidingsziekenhuis. Als je wordt aangenomen kun jij je in 5 jaar specialiseren tot nucleair radioloog. In de eerste 2,5 jaar doe je een 'common truck'-fase, waarbij je in aanraking komt met alle facetten van de Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Van die eerste 2,5 jaar is 2 maanden fulltime Nucleaire Geneeskunde. De tweede 2,5 jaar, oftewel differentiatiefase, bestaat uit 1,5 jaar Nucleaire Geneeskunde en 1 jaar algemene Radiologie.

 

De relatie leerling-nucleair radioloog wordt ook wel een meester-gezelrelatie genoemd. Hoe dan ook: je doet dus al tijdens de opleiding het werk van een nucleair radioloog.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als radioloog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd voor deze functie. Je bent ook verplicht elk jaar een aantal bijscholingscursussen te volgen. Wel kun je je specialiseren in een richting van de Radiologie die jou het meest ligt, bijvoorbeeld de Kinder- of Hersenradiologie.

 

Er zijn nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als radioloog leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als radioloog, kun je meestal gelijk aan de slag. Het aantal opleidingsplaatsen wordt elk jaar afgestemd op het aantal radiologen dat in de komende jaren nodig is. Heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als radioloog werk je op de afdeling Radiologie van een algemeen of specialistisch ziekenhuis of universitair medisch centrum. 

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris radioloog

Wat verdient een radioloog? 

 

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris van een radioloog is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar