Radiotherapeut-oncoloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Radiotherapeut-oncoloog

Als radiotherapeut-oncoloog stel je een behandelplan op en werk je met andere ziekenhuismedewerkers samen om mensen met een (niet-)kwaadaardige aandoening te bestralen. Je hoofddoel is mensen met bijvoorbeeld kanker te genezen, of om de pijn of andere klachten te bestrijden en het leven van je patiënten te verlengen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris radiotherapeut oncoloog

Welke opleiding?

Om radiotherapeut-oncoloog te kunnen worden start je met de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren naar een opleidingsplaats op de afdeling Radiotherapie in een opleidingsziekenhuis.

 

Als je wordt aangenomen, ga je aan de slag als arts-assistent radiotherapie in opleiding. Dat wil zeggen dat je een betaalde baan hebt, als arts werkt en tegelijkertijd tot radiotherapeut-oncoloog wordt opgeleid. Deze opleiding duurt vijf jaar.

 

Het grootste gedeelte van de opleiding krijg je de zorg over eigen patiënten, waarbij je begeleid wordt door de radiotherapeuten van de afdeling.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Na je studie Geneeskunde en je specialistenopleiding tot radiotherapeut-oncoloog kun je starten als medisch specialist in een academisch of algemeen ziekenhuis, op de afdeling radiotherapie. Ook kun je in Nederland aan de slag in zelfstandige radiotherapeutische centra. Als radiotherapeut heb je veel contact met alle specialisten in een ziekenhuis die patiënten met een kwaadaardige aandoening behandelen.

 

Na je opleiding ga je je meestal subspecialiseren in twee of drie richtingen die jou het meest liggen. Je wordt dan het aanspreekpunt voor deze subspecialisaties op de afdeling waar je werkt. Je moet elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen of congressen volgen voor je herregistratie als medisch specialist.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een extra wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als radiotherapeut leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen of je toeleggen op het opleiden van nieuwe radiotherapeuten.

 

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als radiotherapeut, kun je snel aan de slag. Het aantal opleidingsplaatsen wordt elk jaar afgestemd op het aantal radiotherapeuten dat in de komende jaren nodig is. Heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als radiotherapeut-oncoloog behandel je over het algemeen patiënten met kanker, maar soms ook mensen met een niet-kwaadaardige aandoening. Ze zijn door een andere specialist naar je doorverwezen om bestraald te worden.

 

In overleg met andere medisch specialisten stel je vast of een patiënt in aanmerking komt voor radiotherapie. Als dat zo is, stel je een bestralingsplan op, nadat je de patiënt gesproken en onderzocht hebt. Dan bespreek je het plan en het doel van de behandeling met de patiënt, zodat deze bijvoorbeeld weet of alleen de klachten bestreden kunnen worden of dat er ook daadwerkelijk genezing kan plaatsvinden. Ook leg je uit welke gebieden bestraald worden.

 

Voor de behandeling wordt met geavanceerde, moderne apparatuur gewerkt. De behandeling is meestal poliklinisch, patiënten gaan dus na de behandeling weer naar huis. Soms zijn de patiënten zo ziek of hebben ze zulke ernstige bijwerkingen dat ze in een ziekenhuis opgenomen worden. Ze komen dan voor de behandeling naar de afdeling Radiotherapie en gaan daarna weer naar een verpleegafdeling.

 

Als radiotherapeut-oncoloog heb je een echte coördinerende rol. De daadwerkelijke behandeling wordt door radiotherapeutisch laboranten uitgevoerd. Bij eenmalige complexe behandelingen ben je aanwezig. Bij de meeste behandelingen ben je alleen tijdens de voorbereiding aanwezig. Wel zie je patiënten tijdens de behandeling af en toe ter controle, bijvoorbeeld als er bijwerkingen ontstaan. Na afloop zie je de patiënten regelmatig terug op het controlespreekuur.

 

Je werkt ook veel samen met andere professionals, zoals klinische fysici die voor de apparatuur zorgen, psychologen, andere medisch specialisten, verpleegkundigen en collega-radiotherapeuten.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!
  •  

Salaris radiotherapeut oncoloog

Wat verdient een radiotherapeut-oncoloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar