Reumatoloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Reumatoloog

Reuma kan ontzettend pijnlijk zijn en mensen behoorlijk belemmeren in hun dagelijkse activiteiten. Als reumatoloog probeer je deze klachten, in samenwerking met andere ziekenhuismedewerkers, te voorkomen, te verminderen of te genezen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris reumatoloog

Welke opleiding?

Om reumatoloog te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Reumatologie in een ziekenhuis.

 

Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen. De opleiding bestaat uit drie of vier jaar Interne Geneeskunde en twee of drie jaar Reumatologie. Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen en behandelen onder leiding van ervaren reumatologen : je gaat dus tijdens de studie al aan de slag!

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als reumatoloog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Vaak doen reumatologen naast hun klinische werk ook onderzoek of geven ze onderwijs. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er zijn nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als reumatoloog leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
Er is een klein tekort aan reumatologen. Dit komt doordat steeds meer reumatologen parttime gaan werken en er in steeds meer ziekenhuizen reumatologen werkzaam zijn. Het aantal opleidingsplaatsen wordt elk jaar afgestemd op het aantal reumatologen dat in de komende jaren nodig is. Heb je dus een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als reumatoloog werk je op de afdeling Reumatologie of Reumatische Ziekten in een algemeen of specialistisch ziekenhuis of in een universitair medisch centrum. Maar een enkele keer ben je ook te vinden op de spoedeisende hulp.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen, specialistisch ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris reumatoloog

Wat verdient een reumatoloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar