Beroep
Als reumaverpleegkundige ben je gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van patiënten met een reumatische aandoening. Reuma is een pijnlijke, chronische én meestal onzichtbare ziekte. Verschillende vormen van reuma zijn bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew, reumatoïde artritis, artrose en jicht. Patiënten met ernstige en minder voorkomende aandoeningen, zoals SLE en sclerodermie, kunnen bij jou terecht voor extra begeleiding en ondersteuning.
Je hebt als reumaverpleegkundige spreekuren op de polikliniek van een ziekenhuis. Je kunt ook werken op de afdeling Reumatologie van een zorginstelling, in de thuiszorg of in de huisartsenzorg. Je functie is ook wel bekend als verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen.
Tijdens je werk als reumaverpleegkundige geef je patiënten met een reumatische aandoening informatie en voorlichting over de ziekte en de bijbehorende behandelingen. Dit doe je onder andere tijdens je zelfstandige spreekuur op de polikliniek of in de huisartsenpraktijk. Zo help je de patiënten en de mensen in hun omgeving om met de problemen van de ziekte en behandeling om te gaan. Mensen met reuma genezen namelijk niet. Dit zorgt er ook voor dat je vaak een langdurige behandelrelatie met je patiënten hebt.
Daarnaast geef je patiënten instructies over het nemen van medicijnen en begeleid je ze daarbij. Therapietrouw is belangrijk bij patiënten met een chronische ziekte waarbij langdurige medicatie, vaak levenslang, moet worden gebruikt. Verder kun je jouw patiënten doorverwijzen naar andere zorgverleners zoals ergotherapeuten, maatschappelijk werkers of fysiotherapeuten.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog