Revalidatiearts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Revalidatiearts

Als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval kunnen mensen bij jou aankloppen. Jij onderzoekt behandelt en begeleidt deze mensen, zodat ze zo goed mogelijk in de maatschappij kunnen, functioneren. Je hebt daarbij aandacht voor de lichamelijke, psychische en sociale aspecten van de ziekte of aandoening.

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris revalidatiearts

Welke opleiding?

Om revalidatiearts te kunnen worden start je met de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna volg je de specialistische opleiding tot revalidatiearts. Deze specialisatie duurt nog eens vier jaar. Je volgt de opleiding in opleidingscircuits waarin ziekenhuizen en revalidatiecentra samenwerken om jou een goede opleiding te geven.

 

Je werkt tijdens je specialisatie onder leiding van een revalidatiearts die als opleider is erkend door de (landelijke) Medisch Specialisten Registratie Commissie. Tijdens de opleiding leer je het werk van een revalidatiearts in de praktijk onder leiding van verschillende ervaren revalidatieartsen. De relatie leerling-revalidatiearts wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens de studie al het werk van een revalidatiearts uitvoeren.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als revalidatiearts zit je al zo goed als aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd en gewerkt om zover te komen. Wel moet je jaarlijks verplicht een aantal nascholings-cursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als revalidatiearts leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen.

 

Is er werk?
Als afgestudeerd revalidatiearts kun je direct aan de slag: er is werk genoeg! (UWV, 2019) Er werken minstens 510 revalidatieartsen in Nederland. Het krijgen van een opleidingsplaats is moeilijker. Er zijn al enige jaren te weinig opleidingsplaatsen.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als revalidatiearts werk je op de revalidatieafdeling van een ziekenhuis of in een revalidatiecentrum. Je kunt kiezen voor de breedte van het vak, of voor een specifiek onderdeel, zoals dwarslaesie of kinderrevalidatie.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)
  • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
  • Ouderenzorg

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris revalidatiearts

Wat verdient een revalidatiearts? De salarissen voor dit beroep verschillen. Vrijwel alle revalidatieartsen zijn in loondienst.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 130.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantiegeldtoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook de management- of opleldingstaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar