Beroep
Als sociaal geneeskundige sta je midden in de maatschappij. Je werkt als arts aan de gezondheid van één bepaalde doelgroep met vaak specifieke klachten. Een dag uit het leven van een verzekeringsarts.
Na je studie Geneeskunde kun je je verder specialiseren als sociaal geneeskundige. Het is een beroep met een heel breed werkveld. Zo vallen bijvoorbeeld de schoolarts en de jeugdarts onder sociaal geneeskundigen, maar ook de bedrijfsarts en de verzekeringsarts.
Je bent spin in het web. Je hebt contacten met diverse partijen. Je informeert, behandelt en coördineert. Dit maakt het beroep van sociaal geneeskundige tot een veelzijdig en interessant beroep.
Het werk van een sociaal geneeskundige richt zich op mensen met medische problemen die voortvloeien uit hun leef-, woon- of werksituatie. Als sociaal geneeskundige specialiseer je je in één bepaalde doelgroep. Bijvoorbeeld als schoolarts voor schoolgaande patiënten of als jeugdarts voor baby’s en peuters op het consultatiebureau.
Je patiënten hebben vaak specifieke klachten of redenen om bij je te komen. Als sociaal geneeskundige adviseer je, schrijf je medicijnen voor en indien nodig verwijs je je patiënten door. Je let niet alleen op lichamelijke, maar ook op psychische en sociale problemen of factoren.
Binnen de opleiding tot sociaal geneeskundige zijn er 3 verschillende specialisaties:
Bedrijfsarts
Als bedrijfsarts krijg je bijvoorbeeld te maken met mensen met burn-out verschijnselen, een muisarm of ziekteverzuim door een verstoorde werkrelatie.
Verzekeringsarts
Als verzekeringsarts onderzoek je mensen die een verzekering af willen sluiten, bijvoorbeeld een levensverzekering.
Arts Maatschappij & Gezondheid
Als arts Maatschappij & Gezondheid weet jij alles over een specifiek gebied van de maatschappelijke gezondheidszorg. Tijdens je specialisatie kies je namelijk een bepaald profiel, bijvoorbeeld jeugdgezondheidszorg. Hiermee kun je dan aan de slag als jeugdarts of als schoolarts. Je controleert dan de groei en ontwikkeling van de kinderen, maar let je ook op tekenen van verwaarlozing, misbruik of pesten.
Er zijn 8 profielen. Wanneer je klikt op een profiel hieronder dan zie je op de website van KNMG een filmpje waarin uitgebreider wordt verteld wat het inhoudt.
De profielen zijn:
Beleidsmatige kant is ook mogelijk
Je kunt als sociaal geneeskundige ook een heel andere kant op: de beleidsmatige kant. Met behulp van managementtechnieken en advies zet je richtlijnen uit en maak je beleid om bijvoorbeeld ziekteverzuim tegen te gaan of epidemieën te voorkomen door middel van preventieve maatregelen. Ook kun je aan de slag als onderzoeker binnen een universiteit of wetenschappelijke instituut. Door middel van onderzoek probeer je behandelingen te verbeteren en ziektes te voorkomen of bestrijden.
Als sociaal geneeskundige richt je je heel duidelijk op een bepaalde problematiek. Bijvoorbeeld arbeidsziekten zoals burn-out bij werkenden of de groei en ontwikkeling van baby's. Je kiest voor een doelgroep in de samenleving die jou aanspreekt en waarmee je wilt werken.
Vaak spelen relaties en psychische problemen een rol bij het ziektebeeld. Je hebt zodoende een goed inzicht nodig in de denk- en gedragspatronen van de mens. Je moet het leuk vinden om naar mensen te luisteren en henzelf en hun leefomstandigheden te analyseren.
Een groot deel van je tijd ben je met je patiënten bezig. Je achterhaalt via gesprekken en onderzoeken wat de patiënt mankeert en wat de beste behandeling is. Voor die behandeling moeten je patiënten zich zelf ook inzetten en ze moeten bereid zijn hun gedrag aan te passen. Dit betekent soms dat je ze moet motiveren om mee te werken aan het behandelplan. Het is belangrijk dat je duidelijk en overtuigend kunt communiceren.
Het is ook belangrijk dat je verliefd blijft op je vak. Tijdens je werk moet je steeds op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op je vakgebied, vakbladen lezen en lezingen bijwonen. Oprechte interesse, een leergierige houding en doorzettingsvermogen komen dus goed van pas.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€70.000 - €250.000 bruto per jaar