Beroep
Als sportarts is jouw doel sporters weer topfit te krijgen. Je voert onder meer sportmedische keuringen uit en behandelt blessures. Ook begeleid je niet-sporters die weer willen gaan sporten.
Het is een dynamisch beroep en je kunt overal werken: bij een (top)sportclub, in het ziekenhuis of in het buitenland.
Wil jij meer weten over de kneepjes van het vak?
Als sportarts wil je de gezondheid van sporters van elke leeftijd en elk niveau optimaal krijgen. Deze sporters hebben bijvoorbeeld een blessure opgelopen of zijn voor een lange periode ziek. Je geeft deze sporters advies, je schrijft op maat gemaakte behandelplannen en je geeft voorlichting over gezond en verantwoord sporten.
Ook niet-sporters vragen steeds vaker om de deskundigheid van een sportarts. Dat gaat meestal om mensen die weer willen gaan sporten of mensen met een chronische aandoening die moeten revalideren. Vaak hebben deze mensen een slechte conditie of hebben zij moeite met bewegen. Na een sportmedische keuring en diverse inspanningstesten geef jij vervolgens een persoonlijk beweegadvies.
Een andere tak van sport is het sportmedisch begeleiden van teams en individuele sporters op topsportniveau. Als sportarts ken je het lichaam van sporters namelijk het beste en weet je welke training het meest geschikt is. Je reist met het team of de sporter mee, bijvoorbeeld naar het buitenland. Zo heb je steeds een andere werkomgeving!
Je denkt ook mee over de verbetering van de patiëntenzorg. Je werkt bijvoorbeeld mee aan wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van diverse technische snufjes, wat kan bijdragen aan een sneller herstel van patiënten. Ook bezoek je congressen en andere specialisten om de sportgeneeskunde naar een hoger plan te tillen. Je denkt dus altijd vooruit!
Als sportarts moet je ‘sportbloed’ bezitten. Je weet welke drive mensen hebben om weer naar hun oorspronkelijke niveau terug te keren. Maar je werkt ook met niet-sporters die in de toekomst wel willen gaan sporten. Je moet dus interesse hebben in een brede doelgroep en een groot inlevingsvermogen hebben. Het werken met diverse doelgroepen is leuk en veelzijdig, maar vraagt soms ook om wat extra geduld.
Ook moet je als sportarts goed kunnen samenwerken met andere specialisten, zoals huisartsen, sportdiëtisten, cardiologen en longartsen. Je hebt veel contact met elkaar en daarom moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Het is ook belangrijk dat je zelf innovatief en creatief bent, zodat je voor elk individu een op maat gemaakt advies kunt schrijven.
Houd je van reizen? Als sportarts bezoek je veel congressen in binnen- en buitenland om je kennis up-to-date te houden. Ook kun je als sportmedisch teambegeleider meereizen naar belangrijke wedstrijden in het buitenland.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Gemiddeld
SALARIS
€80.000 - €250.000 bruto per jaar