Tandartsassistent - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Tandartsassistent

Als tandartsassistent werk je onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist. Doorgaans heb je vaste werktijden, maar bij spoedgevallen assisteer je soms ook op andere tijden, afhankelijk van de afspraken die je daarover met je werkgever maakt. Er worden dagelijks heel wat mensen aan de tand gevoeld. Op al deze werkplekken kun jij na of zelfs al tijdens de opleiding terecht. Durf jij je tanden erin te zetten?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris tandartsassistent

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de MBO-opleiding:

 

 

Je loopbaan

In Nederland zijn meer dan 17.000 personen werkzaam als tandartsassistent (Bron: Assistentensite.nl).

 

Als tandartsassistent werk je in loondienst bij een tandartspraktijk, tandheelkundig centrum of tandarts-specialistenpraktijk.

 

Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Preventieassistent. Daarmee kun je een aantekening behalen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne. Ook leer je zaken zoals het geven van een fluorbehandeling, polijsten en het verwijderen van tandsteen.


Is er werk?
Momenteel is er goede kans op werk (SBB, 2019).


Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als tandartsassistent kun je op verschillende plaatsen werken: in een tandartspraktijk bij een zelfstandig gevestigde tandarts, in een groepspraktijk met meerdere tandartsen en/of mondhygiënisten, bij een orthodontist (specialist die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het gebit door middel van beugels), bij de jeugdtandverzorging, bij een kaakchirurg op de afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis of in een gezondheidscentrum.

 

Doorgaans heb je vaste werktijden, maar bij spoedgevallen assisteer je soms buiten werktijden of tijdens weekenddiensten, afhankelijk van de afspraken die je daarover maakt met je werkgever.

 

Mogelijke instellingen

  • Centrum voor bijzondere tandheelkunde van een verslavingskliniek (Geestelijke gezondheidszorg)
  • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Mondziekte/kaakchirurgie (Ziekenhuizen)
  • Tandartspraktijk (Overheid/ bedrijven/ onderwijs)

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris tandartsassistent

Als beginnend tandartsassistent (vanaf 21 jaar) ontvang je een bruto maandsalaris van ongeveer € 1.765,- exclusief 8% vakantietoeslag. Dit kan oplopen tot zo'n € 2.540,-, bijvoorbeeld als je de functie tandartsassistent-plus (preventieassistent) hebt.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1760 - €2320 per maand