Beroep
Als tandtechnicus maak en repareer je hulpmiddelen die het gebit corrigeren, ondersteunen of vervangen. Denk aan beugels, bruggen en kunstgebitten.
Niet elk gebit is perfect en soms is correctie door de tandarts nodig. De tandarts werkt samen met de tandtechnicus om voor de patiënt individueel een hulpmiddel te maken in het laboratorium. Ieder gebit is uniek. Dit zorgt ervoor dat een tandtechnicus geen routinematig werk heeft. Elke opdracht is anders! Creativiteit is een van de eigenschappen die je nodig hebt.
Je werkt in een laboratorium. Verder leg je regelmatig bezoeken af aan tandartsen om de producten af te leveren.
Niet elk gebit is perfect en soms is correctie nodig. Als tandtechnicus maak en repareer je hulpmiddelen (tandtechnische werkstukken) die het gebit corrigeren, ondersteunen of vervangen. Beugels, bruggen, kronen en kunstgebitten zijn hiervan voorbeelden.
Je werkt samen met tandartsen, kaakchirurgen en orthodontisten. Zij geven je opdracht bepaalde hulpmiddelen te maken. Als je 'kunstwerkje' niet past, krijg je het terug om het bij te werken of opnieuw te maken.
Je maakt de hulpmiddelen van verschillende materialen, zoals kunststof, gips, hars, porselein en verschillende soorten metaal en je gebruikt gereedschappen zoals tangen, vijlen en een pincet. Met slijp- en freesgereedschap werk je de protheses en kronen af. Verder maak je gebruik van een porseleinoven om porselein voor een tand te maken
Meestal ben je specialist in één of meer technieken: je kunt bijvoorbeeld heel goed kronen maken, of bent goed in het vervaardigen van stukjes kunststof of goud die ter bescherming bovenop een tand of kies worden gezet. Je kunt je ook specialiseren in het maken van protheses zoals een kunstgebit.
Veelal worden ook digitale CAD-CAM technieken gebruikt om het maken van de kronen of kunstgebitten te ondersteunen of uit te voeren. Kronen worden dan neit in een porselein oven gebakken, maar worden met een grote machine uit een blokje porselein gefreesd.
Je maakt kleine, unieke werkstukjes die goed moeten passen. Het is daarom belangrijk dat je heel precies kunt werken en handig bent.
Als tandtechnicus doe je geen routinewerk, elke opdracht is weer anders. Je moet daarom creatief zijn, een goed gevoel voor vorm en kleur hebben én je kunnen voorstellen hoe een kroon of een prothese zo goed mogelijk in een bestaand gebit past.
Hulpmiddelen voor gebitten en reparaties moeten vaak dezelfde dag nog klaar zijn; je werkt dus regelmatig onder tijdsdruk.
Omdat je regelmatig met collega's en tandspecialisten overlegt, moet je je mondeling en schriftelijk goed kunnen uitdrukken. Soms wordt er van je verwacht dat je leiding kunt geven aan een leerling-tandtechnicus.
Omdat steeds meer handmatige technieken worden vervangen door digitale technieken moet je ook affiniteit hebben met het werken op computers en 2D plaatjes kunnen omzetten naar 3D. Ook worden tandtechnici steeds meer ingezet voor patiëntbehandeling. Je moet dus gevoel hebben voor patiënten en de verwachtingen die patiënten hebben bij een tandtechnisch behandelaar (empatisch vermogen en hygiëne).
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€1455 - €3330 per maand