Tolk gebarentaal - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Tolk gebarentaal

Een tolk gebarentaal is iemand die communicatie tot stand brengt tussen doven en horenden. Een goede algemene ontwikkeling is voor een tolk onontbeerlijk. Want je tolkt in heel verschillende situaties, van een les wiskunde tot overleg met de huisarts.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris tolk gebarentaal

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de opleiding:

 

Je loopbaan

Om tolk gebarentaal te worden, volg je de opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal. Je kunt daarna verder studeren.

 

Via de Hogeschool Utrecht kun je de HBO-masteropleiding Dovenstudies/Leraar Nederlandse Gebarentaal volgen. Na deze tweejarige deeltijdopleiding mag je jezelf Gebarentaalonderzoeker noemen en ben je eerstegraads docent Gebarentaal. Je kunt hierna aan de slag als bijvoorbeeld leidinggevende of adviseur.

 

In de toekomst wordt het mogelijk om een post HBO-opleiding te volgen waarmee je je specialiseert tot bijvoorbeeld congrestolk, juridisch tolk of tolk in de geestelijke gezondheidszorg.

 

Met de vakgroep Algemene Taalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam is een goede aansluiting op het Wetenschappelijk Onderwijs na de opleiding Leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal bewerkstelligd.


Is er werk?
Er zijn minstens 466 tolken gebarentaal ingeschreven bij stichting RTG, de organisatie die gekwalificeerde tolken gebarentaal in Nederland registreert. Er is vraag naar tolken, maar er is ook een groot aanbod. Dus zorg ervoor dat mensen weten dat jij goed bent in je vak. Laat je zien, bijvoorbeeld via social media.


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Waar werk je?

Je hebt als tolk gebarentaal een zeer breed werkveld. Ongeveer 50% van de aanvragen is bestemd voor onderwijssituaties, de overige werkvelden liggen in de privé- en werksfeer. Je kunt steeds losse opdrachten aannemen, maar het komt ook voor dat je gedurende een langere periode op afspraak werkt. Bijvoorbeeld in onderwijssituaties, waarbij je elke week een paar uur met een leerling meeloopt.

 

Het merendeel van de tolken werkt als freelancer, dus je wordt per opdracht betaald. Je ontvangt de opdrachten via een bemiddelingsorganisatie of via je eigen netwerk. Sommige tolken werken fulltime, maar je kunt ook maar enkele uren per week tolken. Overigens tolk je als fulltime tolk zo'n 20 uur per week. Dit omdat het werk fysiek en mentaal zwaar kan zijn en omdat je vaak lang moet reizen.


Mogelijke instellingen

  • Gehandicaptenzorg

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris tolk gebarentaal

Wat verdient een tolk gebarentaal? Als geregistreerd tolk gebarentaal verdien je € 50,35 per uur. Voor een tolk in opleiding (eindstage) geldt een uurtarief van € 18,25. Daarbij krijg je een vergoeding voor reistijd. Werk je 's avonds of in het weekend, dan ontvang je een onregelmatigheidstoeslag.

 

Je werkt als tolk zelfstandig en zorgt zelf voor het declareren van je uren bij je opdrachtgever. Je kunt er ook voor kiezen om je administratie uit te laten voeren door instanties die samenwerken met de bemiddelingsbureaus. Tegen betaling uiteraard.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

50 per uur