Verlofbegeleider - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verlofbegeleider

Als verlofbegeleider begeleid je cliënten tijdens hun verlof. Je cliënten hebben een strafbaar feit gepleegd en krijgen in een Forensisch Psychiatrisch Centrum of een justitiële jeugdinrichting een behandeling. Door deze behandeling kunnen ze op enig moment terugkeren in de maatschappij. Tijdens het verlof begeleid je je cliënten bij een bezoekje aan familie of bij het boodschappen doen.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als verlofbegeleider begeleid je cliënten tijdens hun verlof. Je cliënten hebben een strafbaar feit gepleegd en krijgen in een Forensisch Psychiatrisch Centrum of een justitiële jeugdinrichting een behandeling. Door deze behandeling kunnen ze op enig moment terugkeren in de maatschappij.

 

Tijdens het verlof begeleid je je cliënten bij een bezoekje aan familie of bij het boodschappen doen.

 

Een verantwoordelijke taak, omdat je cliënten nog niet zijn uitbehandeld. Kan jij deze verantwoordelijkheid aan?

Wat ga je doen?

Als verlofbegeleider begeleid je je cliënten bij hun verlof. Je cliënten zijn volwassenen of jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd. Zij ondergaan een behandeling in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC, voorheen TBS-kliniek) of een justitiële jeugdinrichting. Doel van deze behandeling is resocialisatie, een verantwoorde terugkeer in de maatschappij.


Verlof begint in principe onder begeleiding. Als verlofbegeleider zorg jij voor een professionele en veilige begeleiding. Dit is nodig om te voorkomen dat cliënten zich aan jouw zicht kunnen onttrekken en een nieuw strafbaar feit kunnen plegen. Later in de behandelperiode kan begeleid verlof over gaan in onbegeleid verlof.

 

Als verlofbegeleider ben je van tevoren goed op de hoogte van de actuele gemoedstoestand van je cliënt. Je bent je goed bewust van de risico’s voor de veiligheid van de samenleving en van de cliënt zelf als deze aan jouw aandacht zou ontsnappen. Om dit te voorkomen, houd je signalen hierover goed in de gaten en handel je snel en adequaat. Je beschikt over een actieve, waakzame houding tijdens de uitvoering van het verlof.

 

Om een verlof goed te kunnen begeleiden, stel je van tevoren een verlofplan op. Daarvoor is het van belang dat je op de hoogte bent van het meest recente verlofbeleid zowel op overheids- als op instellingsniveau. In het plan laat je aan bod komen wat het doel van het verlof is, waarom het verlof wordt gegeven en waarom op dit moment. Hierbij breng je ook in kaart wat de risico- en de succesfactoren zijn. Tenslotte benoem je de beoogde resultaten van het verlof.


Voordat een cliënt met verlof kan, moet een verlofmachtiging bij het ministerie van Veiligheid en Justitie worden aangevraagd. Deze machtiging moet zijn goedgekeurd door drie commissies. Bij het bepalen of je cliënt op verlof gaat en welk soort verlof dat zal zijn, heb je overleg met de andere behandelaren. Samen zorgen jullie voor een deskundig verlofbegeleidingstraject.

 

Na afloop bespreek je het verlof na met je cliënt en collega's. Je observaties rapporteer je in het cliëntendossier.

Past het bij je?

Voor het werk als verlofbegeleider is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Je kunt namelijk in moeilijke situaties terechtkomen. Jij moet daarom altijd scherp en alert blijven. Je begeleidt elk verlof alsof het de eerste keer is. 

 

Je kunt goed luisteren, bent consequent en kunt sterk optreden als er onenigheid ontstaat of als de regels overtreden worden. Inlevingsvermogen en geduld kunnen ook goed van pas komen, net als het vermogen om situaties te kunnen inschatten. 

 

Je helpt je cliënten bij het re-integreren in de maatschappij. Om dat te bereiken, heb je doorzettingsvermogen nodig en kun je goed oplossingsgericht werken, zeker in een crisissituatie. Je voelt je verantwoordelijk voor de veiligheid en welzijn van je cliënten en van de maatschappij. 


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stevige schoenen
  • scherpheid en alertheid
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • goed oog voor het inschatten van situaties


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2870 - 4263 per maand