Beroep
Jij bent als verpleegkundig centralist het aanspreekpunt voor mensen die telefonisch een medisch noodgeval melden.
Hoe snel en welke hulp een patiënt nodig heeft, daar ben jij als verpleegkundig centralist verantwoordelijk voor. Dringende medische zorg of een ernstig ongeluk? Jij stuurt de ambulance erop af en geeft instructies, bijvoorbeeld hoe de patiënt of omstander moet handelen totdat de ambulance er is. Het is belangrijk dat je kalm blijft, maar wel snel en vakkundig bent.
Word jij maar al te graag het nieuwe aanspreekpunt? Meld je dan gauw bij de meldkamer!
Nieuwsgierig hoe een werkdag van een verpleegkundig centralist op de meldkamer ambulancezorg eruit ziet? Voor de nieuwe campagne 'De mensen van de ambulance' is hier een filmpje over gemaakt. Bekijk hem hieronder:
Waar bent u? Wat is uw telefoonnummer? Wat is er aan de hand? Dat zijn vragen die jij als verpleegkundig centralist stelt als je een melding binnenkrijgt. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor bellers met een medisch noodgeval. De noodgevallen verschillen van mensen die acuut heel ziek worden tot ongevallen met vele slachtoffers. Aan de hand van vragen bepaal je of er een ambulance ter plaatse moet komen en hoe snel deze er moet zijn. Jij geeft instructies hoe de patiënt of omstander het beste kan handelen in de tijd dat de ambulance onderweg is. Denk hierbij aan het geven van een instructie voor reanimatie. Als verpleegkundig specialist verdiep je je niet alleen in de ambulancezorg, maar ook in de spoedeisende eerste hulp en intensive care.
In een spoedeisende situatie zijn mensen vaak in paniek. Het is jouw taak om kalm te blijven en zo snel mogelijk te bepalen welke hulp op welke plaats nodig is. Verpleegkundig centralisten op de meldkamer ambulancezorg verzamelen de noodzakelijke informatie, onderzoeken de informatie en geven deze door. Je bent verantwoordelijk voor het plannen van besteld vervoer. Je zorgt ervoor dat je de dichtstbijzijnde ambulance oproept en naar het noodgeval stuurt. Bij grote rampen coördineer je de communicatie en zorg je voor het opstarten van alle hulpdiensten. In sommige gevallen verwijs je de patiënt door naar andere zorgverleners, zoals een huisarts.
Mensen zijn vaak in paniek als het gaat om een spoedeisende situatie. In zulke situaties ben jij degene die kalm blijft, maar wel snel de juiste beslissing neemt. Met jouw vakkundigheid bepaal je de ernst van de situatie. Omdat het om medische noodgevallen gaat, moet je stressbestendig en zelfstandig zijn bij het snel nemen van belangrijke beslissingen. Een belangrijke beslissing is bijvoorbeeld of je een ambulance naar de patiënt stuurt en hoe snel deze ambulance er moet zijn. Jij durft beslissingen te nemen en neemt hier de verantwoordelijkheid voor.
Jij bent goed in plannen en organiseren. Als verpleegkundig centralist zorg je ervoor dat de ambulance zo snel mogelijk op de juiste plek is. Je houdt continu in de gaten waar alle ambulances zijn. Nauwkeurig werken met verschillende apparatuur is voor jou geen probleem.
Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Goed contact met de ambulancemedewerkers is van belang bij een noodgeval. Ook werk je samen met andere hulpverleners, zoals de huisarts.
Jij beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je stelt duidelijke vragen aan de beller en kunt heldere instructies geven aan de patiënt of omstander. De bellers volgen precies op wat jij zegt, dus het is van belang wat jij adviseert. Ook kun je je verplaatsen in de patiënt, goed luisteren en toon je begrip voor de mensen die bij de patiënt horen.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€2245 - €3690 per maand