Verpleegkundig specialist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundig specialist

Er zijn vele specialismen, zo kun je bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in diabetes, long-, hart- of psychiatrische ziekten. De medische taken neem je over van een huisarts of medisch specialist. Vaak fungeer je als regiebehandelaar. Je bent dan eindverantwoordelijk voor (de regie van) het behandeltraject. Dit maakt jou de verbinder tussen de diverse zorgverleners in het behandelteam.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verpleegkundig specialist

Welke opleiding?

Om verpleegkundig specialist te worden, volg je een HBO-masteropleiding. Dat houdt in dat je de opleiding Verpleegkunde HBO al afgerond moet hebben. Ook dien je een aantal jaar werkervaring te hebben als verpleegkundige.

 

Tijdens je opleiding leer je onder meer hoe je specifieke medische handelingen moet verrichten. Hierdoor kun je bepaalde taken van artsen overnemen. Maar je leert ook wetenschappelijk onderzoek verrichten en interpreteren. Daarnaast maken modules als onderwijs en leiderschap deel uit van de opleiding.


Opleiding verpleegkundig specialist
Volg bijvoorbeeld de opleiding GGZ Verpleegkundig Specialist of de opleiding Master Advanced Nursing Practice. Lees meer:

 

 

Je loopbaan

Om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen, heb je een aantal jaren werkervaring als verpleegkundige nodig (het precieze aantal verschilt per onderwijsinstelling). Hierdoor is het in veel gevallen zo dat je al een richting of werkveld hebt gekozen. Bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg, wijkverpleging, gehandicaptenzorg, thuiszorg of ouderenzorg. Tijdens de opleiding specialiseer je je verder in de richting waarin je al werkzaam bent.

 

Als verpleegkundig specialist heb je andere taken dan als verpleegkundige. Je werkt namelijk zelfstandig naast een medisch specialist of huisarts, en mag voorbehouden handelingen uitvoeren, zoals het voorschrijven van medicijnen. Regelmatig treed je op als regiebehandelaar, bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg. Je bent dan verantwoordelijk voor het vaststellen van een diagnose en de coördinatie van de zorg.

 

Als verpleegkundig specialist functioneer je op expertniveau. Dit beroep is dus een vervolgstap in je carrière.


Registratie
Om de titel verpleegkundig specialist te mogen voeren, moet je je laten registreren en aan de registratie-eisen voldoen. Vervolgens kun je je ontwikkelen in verschillende, brede verpleegkundige specialismen:

 

 • preventieve zorg bij somatische aandoeningen
 • acute zorg bij somatische aandoeningen
 • intensieve zorg bij somatische aandoeningen
 • chronische zorg bij somatische aandoeningen
 • geestelijke gezondheidszorg


Dit zorgt voor een mooi carrièreperspectief. Een registratie is vijf jaar geldig. Na deze vijf jaar moet een verpleegkundig specialist kunnen aantonen te voldoen aan de eisen voor herregistratie.

 

Als verpleegkundig specialist ben je in het bezit van een mastertitel. Ben je tijdens je opleiding en werk geïnteresseerd geraakt in onderzoek, dan bestaat de mogelijkheid om te promoveren.

 

Na een aantal jaren werkervaring als verpleegkundig specialist kun je ook een managementfunctie gaan doen.


Is er werk?
De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer verpleegkundig specialisten nodig zijn om taken van medisch specialisten over te nemen. Het aantal opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten en physician assistants is opgelopen naar meer dan 700. Er is dus een grote kans dat je als verpleegkundig specialist snel een baan vindt! (UWV, 2019)


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Waar werk je?

Als verpleegkundig specialist kun je in veel verschillende instellingen werken, zoals in een ziekenhuis, huisartsenpraktijk, psychiatrische instelling of bij een ambulancedienst. Maar je kunt ook terecht in andere sectoren van de gezondheidszorg waar artsen en medisch specialisten werkzaam zijn.


Mogelijke instellingen

 • Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg)
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • GGD
 • Jeugdgezondheidszorg (GGD)
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Ouderenzorg
 • Thuiszorg
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris verpleegkundig specialist

Wat verdient een verpleegkundig specialist? Het salaris dat je als verpleegkundig specialist verdient is afhankelijk van je werkervaring en het werkgebied waarin je je hebt gespecialiseerd.

 

Als ervaren verpleegkundig specialist kun je minimaal rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.335,- per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 5.260,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en onregelmatigheidstoeslag.

 

Een salarisvoorbeeld voor verpleegkundig specialist in opleiding: je verdient tussen € 1.690,- en € 3.210,- bruto per maand. 

 

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3374 - €5939,16 per maand