Verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige

Tijdens de begeleiding en zorg die jij biedt, richt je je op het gedrag van je patiënten en probeer je ervoor te zorgen dat een patiënt weer zelfstandig kan functioneren.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Salaris verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige
Past het bij je?

Over dit beroep

Als psychiatrisch verpleegkundige help je mensen bij wie hun functioneren wordt beïnvloed door psychische problemen.
 

Tijdens de begeleiding en zorg die jij biedt, richt je je op het gedrag van je patiënten en probeer je ervoor te zorgen dat een patiënt weer zelfstandig kan functioneren.


Een patiënt heeft zelf niet altijd inzicht in zijn problematiek. Jij moet deze wel goed kunnen beoordelen en in bepaalde situaties tegen de wil van de patiënt ingaan. Maar ook overtuigingskracht en goed kunnen uitleggen zijn vaardigheden die je voor dit beroep nodig hebt.

Wat ga je doen?

Een psychiatrische stoornis beïnvloedt het functioneren van iemand. Dit kan tot uiting komen in lichamelijke reacties (verwaarlozing van de lichaamshygiëne, overmatig zweten), psychische reacties (verwardheid, angst, depressiviteit) of in onvermogen om sociaal te kunnen functioneren (conflicten, geen contacten leggen). 


Als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg ondersteun je patiënten door hen te leren omgaan met hun psychische handicap en ondanks hun stoornis zo optimaal mogelijk te functioneren; hetzij door weer zonder begeleiding voor zichzelf te kunnen zorgen, hetzij met behulp van blijvende ondersteuning.

 

Om vast te kunnen stellen welke zorg en behandeling iemand nodig heeft, moet je de patiënt, zijn verleden en zijn situatie goed leren kennen. Samen met andere hulpverleners verzamel je hierover zoveel mogelijk informatie en begeleid je de patiënt bij het bereiken van doelen. Voorbeelden zijn dat de patiënt bepaalde gevoelens bij zichzelf gaat herkennen, agressief gedrag leert beheersen of zelfstandig structuur aanbrengt in dagelijkse bezigheden.


Zowel tijdens als na de behandeling probeer je complicaties en verergering van de symptomen te voorkomen. Je grijpt bijvoorbeeld tijdig in als een patiënt in een -voor hem- bedreigende situatie terecht komt of praat met de patiënt en zijn familie om hun relatie te verbeteren. De verzorgende taken zijn in dit beroep erg afhankelijk van het soort instelling waar je werkt.

 

Je werkt samen met verschillende andere deskundigen zoals psychologen, psychiaters, arbeidstherapeuten, maatschappelijk werkers, verzorgenden, (ortho)pedagogen en andere verpleegkundigen. Met hen voer je regelmatig overleg over de doelen en behandelmethoden. Daarnaast heb je te maken met andere instellingen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en heb je contact met de familie en vrienden van patiënten.

Salaris verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige

Hoeveel verdient een verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige?

 

Als beginnend psychiatrisch verpleegkundige kun je rekenen op een bruto salaris van €2.250,- en €3.665,-. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van €3.470,- en €3.490,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!Loop je stage? Dan ontvang je een stagevergoeding van minimaal € 505,- per maand en maximaal € 1.463- bruto per maand.

 

Dus, wat verdient een verpleegkundige in de GGZ/psychiatrisch verpleegkundige? Dit hangt af van de groei in je carrière en je onregelmatige werktijden.

Past het bij je?

Iemand die heel angstig is door stemmen die hij hoort, aan zelfmoord denkt of anderen aanvalt en dreigt te verwonden: als psychiatrisch verpleegkundige moet je in deze situaties duidelijkheid en zekerheid aan een patiënt kunnen geven, en hem hiermee om leren gaan. Hiervoor moet je direct kunnen zijn, regels kunnen stellen en -ook in onverwachte situaties- consequent en doeltreffend kunnen handelen. Soms is dat tegen de wil of het inzicht van een patiënt in, en dan moet je stevig in je schoenen staan.

 

Psychiatrische patiënten hebben niet altijd zicht op hun eigen problematiek en de stoornissen in hun functioneren. Om dat inzicht te vergroten, heb je als verpleegkundige geduld en inlevingsvermogen nodig. 

 

Patiënten stuiten vaak op onbegrip van hun omgeving, wat het moeilijker maakt om daarin weer normaal te functioneren. Voorlichting geven aan familie en vrienden en aan de patiënt zelf hoort daarom bij je werk. Je moet informatie helder kunnen overbrengen en je daarbij kunnen verplaatsen in de behoefte van de ander. Voor het schrijven van rapportages, de overdracht en het overleg met andere hulpverleners komen goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden ook van pas.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • geduld kunnen combineren met zeker en direct handelen
  • consequent kunnen zijn
  • inlevingsvermogen


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2250 - €3665