Verpleegkundige in ziekenhuis - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundige in ziekenhuis

Als verpleegkundige in een ziekenhuis werk je met veel verschillende patiënten, uiteenlopende ziektebeelden en collega-zorgprofessionals. Je bewaakt de gezondheid van patiënten, en zorgt ervoor dat zij goed geïnformeerd en waar nodig gerustgesteld worden. Je werkt altijd volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verpleegkundige in ziekenhuis

Welke opleiding?

Om verpleegkundige te worden, zijn er twee opleidingsmogelijkheden. Bij beide opleidingen word je breed opgeleid, zodat je niet alleen in een ziekenhuis, maar ook in bijvoorbeeld een verpleeghuis, woonzorgcentrum, thuiszorginstelling, instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg of in de geestelijke gezondheidszorg terecht kunt.
 

De twee opleidingsmogelijkheden zijn:
 

 

Je loopbaan

Je kunt overal aan de slag!
Je kunt met de opleiding MBO- of HBO-Verpleegkunde in zeer veel functies en sectoren aan de slag (dus niet alleen in een ziekenhuis). Bijvoorbeeld in de thuiszorg als (wijk)verpleegkundige, als woonbegeleider of als psychiatrisch verpleegkundige. Bijna alle verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Er is ook een aantal vrijgevestigde (zelfstandige) verpleegkundigen.

Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.


Verbreed je taken: lesgeven of leiding geven...
Ook met aanvullende scholing op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Als je leraar, praktijkbegeleider of -coördinator, hoofdverpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau wordt, moet je er rekening mee houden dat je minder tijd aan de uitvoerende werkzaamheden kunt besteden.


Specialiseer je in de richting van je keuze!
Vind je uitvoerende werkzaamheden juist het meest interessant? Dan kun je je met interne of aanvullende opleidingen specialiseren in richtingen zoals kraamverpleegkunde, neonatologieverpleegkunde, intensive care verpleegkunde, ambulanceverpleegkunde, kinderverpleegkunde, verpleegkunde oncologie(kanker), recovery-verpleegkunde of dialyseverpleegkunde. Maar (voornamelijk in andere sectoren) bijvoorbeeld ook als schoolverpleegkundige, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, Arboverpleegkundige, specialist ouderenzorg, specialist chronisch zieken of verpleegkundige in een huisartsenpraktijk.


Beroepen voor later


Is er werk?
Er is de komende jaren veel vraag naar verpleegkundigen op zowel MBO- als HBO-niveau (UWV). Steeds meer mensen worden steeds ouder, zodat steeds meer mensen gebruikmaken van zorgvoorzieningen zoals het ziekenhuis. Bovendien verbetert de techniek voortdurend, zodat er meer zorg verleend kan worden. Ziekenhuizen hebben zodoende een grote behoefte aan verpleegkundigen. Dat is gunstig voor jouw kansen op een leuke baan!


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als verpleegkundige kun je in diverse sectoren van de gezondheidszorg aan de slag. Als je kiest voor een functie in een ziekenhuis, zijn er verschillende mogelijkheden.

Universitair Medische Centra werken samen met universiteiten. In deze ziekenhuizen wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum, dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).
Vrijwel alle specialisaties zijn in een universitair medisch centrum aanwezig, zodat je een grote hoeveelheid verschillende patiënten en gezondheidsproblemen tegenkomt.

In de algemene ziekenhuizen werk je ook met allerlei soorten patiënten, terwijl je in andere ziekenhuizen met een bepaalde categorie patiënten werkt. Denk aan een revalidatiecentrum, oogziekenhuis, oncologisch centrum of kinderziekenhuis.


Mogelijke instellingen

 • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)
 • Ouderenzorg


Bekijk hier alle werkvelden


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 • Kijk op deze site bij werk vinden.
   
 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier
   
 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

 

Salaris verpleegkundige in ziekenhuis

Als beginnend verpleegkundige kun je rekenen op een bruto startsalaris van €1.980,- en €2.065,-. Dit kan oplopen tot €3.225,- en €3.605,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal gelijk is.

Als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22 en 60 procent, en soms zelfs op 72 procent.

Ook als je de opleiding via de duale of BBL variant volgt, ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze is minstens € 465,- bruto per maand. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.


Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.


Gedurende de maanden dat je in de instelling werkt, is het leerlingmaandsalaris voor 36 uur per week ongeveer:

1e jaar: € 1.270,-
2e jaar: € 1.420,-
3e jaar: € 1.610,-
4e jaar: € 1.790,-

HBO’ers die de duale variant volgen, kunnen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris ontvangen.

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1980 - €3605 per maand