Vertrouwensarts jeugd (AMK, Veilig Thuis) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Vertrouwensarts jeugd (AMK, Veilig Thuis)

Jaarlijks worden naar schatting 50.000 kinderen in Nederland mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Als vertrouwensarts ben je het eerste aanspreekpunt bij meldingen hiervan. Jij onderzoekt en onderneemt actie om geweld te laten stoppen.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Jaarlijks worden naar schatting 50.000 kinderen in Nederland mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Als vertrouwensarts ben je het eerste aanspreekpunt bij meldingen hiervan. Jij onderzoekt en onderneemt actie om geweld te laten stoppen.

Wat ga je doen?

Als vertrouwensarts werk je meestal bij een Veilig Thuis-organisatie. Deze organisaties adviseren en consulteren als er een vermoeden is van kindermishandeling en huiselijk geweld.


Als vertrouwensarts ben je hierbij het eerste aanspreekpunt. Aan de hand van medische gegevens moet je kunnen vaststellen of het vermoeden gegrond is. Je onderzoekt dus het kind of de jongere waar het om gaat. Ook adviseer je collega’s over het beoordelen van medische gegevens in dossiers.


Voor meldingen die inderdaad om kindermishandeling blijken te gaan, regel jij de hulp. Daarvoor leg en onderhoud je de contacten met de relevante medische/hulpverlenende instanties, deskundigen en opvoeders.

Je bent er ook voor het ondersteunen en adviseren van particulieren, collega’s, externe hulpverleners. Naast ondersteuning en advies zorg je ervoor dat zij beschikken over de medische informatie.


Het is ook mogelijk dat je de maatschappelijk werker ondersteunt bij het houden van gesprekken met ouders en/of kinderen. Dit kunnen confrontatiegesprekken zijn om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Past het bij je?

Als vertrouwensarts voor jeugd moet je allereerst stevig in je schoenen staan. Jij bent een belangrijke schakel bij het vaststellen van mishandeling. De uitkomsten van jouw onderzoek zijn bepalend voor het leven van een kind! 

Je krijgt ook vaak te maken met emotionele en confronterende situaties. Daarin ben jij een leidende factor. Je moet daar dus wel mee om kunnen gaan. Mensenkennis en goede contactuele vaardigheden zijn onmisbaar. Ook zijn vertrouwelijke gegevens bij jou in goede handen.

Naast interesse in medische zaken -je bent en blijft een arts- moet je ook organisatorische eigenschappen hebben. Om de noodzakelijke hulp te regelen, leg je contact met diverse collega’s. Je werkt bijvoorbeeld nauw samen met de medewerker Veilig Thuis.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stevige schoenen
  • contactuele en communicatieve vaardigheden
  • mensenkennis
  • zorgvuldig kunnen omgaan met vertrouwelijke gegevens
  • organisatietalent
  • stressbestendigheid


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€4223 - 6646 per maand