Wijkverpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Wijkverpleegkundige

je zorgt voor ouderen of mensen die thuis herstellen van een operatie. Ook mensen met psychiatrische klachten kom je tegen. Jij zorgt ervoor dat de zorg goed is geregeld en overlegt onder meer met de huisarts, het ziekenhuis en de mantelzorgers.

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris wijkverpleegkundige

Welke opleiding?

Met een MBO-opleiding kun je verpleegkundige in de wijk worden. Met een HBO-opleiding word je wijkverpleegkundige.

Je hebt hiervoor de volgende opleidingen:
 

 

Je loopbaan

Je kunt als ervaren wijkverpleegkundige gaan werken in een sociaal wijkteam. Daarin werk je samen met onder andere welzijnswerkers, maatschappelijk werkers en de gemeente om mensen te helpen die problemen hebben. Ook zijn er heel veel andere mogelijkheden om door te groeien. Je kunt je verdiepen in een bepaald gebied zoals wondzorg en palliatieve zorg (stervensbegeleiding), je kunt de huisarts gaan ondersteunen, of je kunt doorgroeien naar een management- of beleidsfunctie of docent op de verpleegkundige opleidingen.

Wil je verder studeren? Kies dan voor een verpleegkundige vervolgopleiding en groei verder in het vak tot gespecialiseerd verpleegkundige. 

Beroepen voor later


Is er werk?
Zeker, er is zelfs een tekort aan wijkverpleegkundigen. De komende 10 jaar is er een grote vraag naar wijkverpleegkundigen (UWV, 2019). Je kunt als wijkverpleegkundige overal aan de slag.


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Waar werk je?

Je bent als wijkverpleegkundige meestal in loondienst bij een thuiszorginstelling.

Afhankelijk van de indeling van je werkzaamheden werk je meestal bij mensen thuis, vanuit een gezondheidscentrum of in een leslokaal (als je voorlichting geeft).


Mogelijke instellingen

 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • Thuiszorg


Bekijk hier alle werkvelden


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.
 

 • Kijk op deze site bij werk vinden.
   
 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier
   
 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris wijkverpleegkundige

Wat verdient een wijkverpleegkundige? De salarissen verschillen per functie, dus het maakt wel wat uit of je verpleegkundige in de wijk of wijkverpleegkundige bent. Je salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de cao VVT.


Als beginnend verpleegkundige in de wijk kun je rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.570,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.870,-, afhankelijk van je opleidingsniveau en ervaring.


En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslag voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, is 40%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!


Ook als je de opleiding via de duale of BBL variant volgt (afwisselend werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze bedraagt € 375,- bruto per maand. Gedurende de maanden dat je in de instelling werkt, is het leerlingmaandsalaris voor 36 uur per week als volgt:


1e jaar: € 1.060,-
2e jaar: € 1.240,-
3e jaar: € 1.600,-
4e jaar: € 1.600,-

 

Dus, hoeveel verdient een wijkverpleegkundige? Dit hangt af van de groei in je carrière en hoevaak je onregelmatig werkt. 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2570 - €3870