Woonbegeleider jeugd (jeugdzorgwerker) - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Woonbegeleider jeugd (jeugdzorgwerker)

De woonbegeleider jeugd heet in de jeugdzorg ook wel 'jeugdzorgwerker'. Als jeugdzorgwerker verhoog je de zelfredzaamheid van cliënten door hen te begeleiden op het gebied van financiële, administratieve en sociaal-emotionele aspecten.

Delen
Woonbegeleider
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris woonbegeleider jeugd/pedagogisch medewerker

Welke opleiding?

Er zijn verschillende opleidingen op verschillende niveaus waarmee je woonbegeleider jeugd kunt worden:

 

Daarnaast kun je ook woonbegeleider worden met één van de onderstaande opleidingen:
 

Je loopbaan

Je kunt dit beroep op meerdere niveaus uitoefenen. Doorstroommogelijkheden zijn er ook, zeker als je met een MBO-opleiding begint. Via een HBO-opleiding kun je bijvoorbeeld een functie krijgen waarbij je coördinerende taken krijgt, een bijdrage levert aan de behandelplannen en invloed kunt hebben op het beleid van de instelling.

Daarnaast is het mogelijk je te specialiseren tot pedagogisch medewerker ziekenhuizen. Hiervoor bestaat een speciale post HBO-opleiding aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Je kunt trouwens ook al pedagogisch medewerker in een ziekenhuis worden met de HBO-opleiding Social Work en in sommige gevallen zelfs al met MBO-SPW.


Beroepen voor later

Is er werk?
Er is zeker voldoende vraag naar goede woonbegeleiders jeugdzorg (SBB, 2019)

Benieuwd naar de kans op een baan, stage, leerbaan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op www.s-bb.nl/kans.

Waar werk je?

Als woonbegeleider jeugd/pedagogisch medewerker kun je werken in verschillende jeugdzorginstellingen. Denk aan een grote instelling met meerdere afdelingen of aan een kleinschalig gezinshuis, crisisopvang of tehuizen voor langduriger verblijf. Denk ook aan schippersinternaten. 

Het zijn allemaal instellingen waar de kinderen of jongeren dag en nacht verblijven. Onregelmatige werktijden en oproepdiensten horen dus ook bij dit werk.


Mogelijke instellingen
 

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Jeugdzorg


Bekijk hier alle werkvelden


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 • Kijk op deze site bij werk vinden.
   
 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier
   
 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris woonbegeleider jeugd/pedagogisch medewerker

Wat verdient een woonbegeleider jeugd/pedagogisch medewerker? Als woonbegeleider jeugd/pedagogisch medewerker begin je met een bruto startsalaris van €2.393,-. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van €4.676,-. 


Woonbegeleiders die ook slaapdiensten draaien, krijgen hiervoor extra salaris. Daarnaast zijn er vergoedingen voor onregelmatige diensten (in de avonduren en de weekenden) en bereikbaarheidsdiensten. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!


Als je een opleiding via de BBL- of duale variant volgt (afwisselend werken en leren) kun je een salaris ontvangen. Dat is afhankelijk van de cao waaronder je valt.

In de voorbereidende leerperiode is het mogelijk dat je een zakgeldvergoeding ontvangt. Deze is afgeleid van het minimum(jeugd)loon. Dat is € 515,- voor een 16-jarige, waarbij het met je leeftijd oploopt tot € 1.463,- vanaf je 23e.


Ook tijdens de maanden dat je in de instelling werkt, ontvang je bij bepaalde cao’s een leerlingsalaris. Dit wordt eventueel aangevuld tot het minimumloon. Het leerlingsalaris voor 36 uur per week (inclusief lessen op school) varieert ongeveer tussen € 1.100,- en € 1.700,-. Dit is afhankelijk van de opleiding die je volgt en het leerjaar waarin je zit.

hbo'ers die een duale opleiding volgen, ontvangen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris.

In sommige cao’s is ook een stagevergoeding vastgelegd. Denk aan ongeveer € 310,- bruto per maand.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2387 - 4676 per maand