Woonbegeleider maatschappelijke opvang - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Woonbegeleider maatschappelijke opvang

Stevig in je schoenen staan, dat is erg belangrijk wanneer je werkt als woonbegeleider in de maatschappelijke opvang. Door middel van zorg en begeleiding help je bewoners om zelfstandig te gaan wonen en zorg je ervoor dat ze hun leven weer oppakken. 

Delen
sociaal
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris woonbegeleider maatschappelijke opvang

Welke opleiding?

Je loopbaan

Je kunt dit beroep op verschillende niveaus uitoefenen en hebt zeker doorstroommogelijkheden. Breid je functie bijvoorbeeld uit met coördinerende taken. Je kunt dan een bijdrage leveren aan de behandelplannen en invloed hebben op het organisatiebeleid.


Beroepen voor later


Is er werk?
Op dit moment is er voldoende vraag naar woonbegeleiders maatschappelijke opvang (SBB, 2019).

Benieuwd naar de kans op een baan, stage, leerbaan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op www.s-bb.nl/kans.


Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Waar werk je?

Er zijn diverse soorten instellingen waar je aan de slag kunt. Denk aan sociale pensions voor dak- en thuislozen, Blijf-van-mijn-lijfhuizen voor vrouwen die hun partner zijn ontvlucht en crisisopvangcentra voor jongeren.

Afhankelijk van de instelling waar je werkt, kun je onregelmatige diensten of oproepdiensten hebben. Opvangcentra zijn immers vaak zeven dagen per week dag en nacht bereikbaar.

Je kunt ook als ambulant woonbegeleider bij de mensen thuis werken. 


Mogelijke instellingen

 • Maatschappelijke of vrouwenopvang (Sociaal werk)
 • Welzijn en maatschappelijke dienstverlening (Sociaal werk)

 

Bekijk hier alle werkvelden


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.
 

 • Kijk op deze site bij werk vinden.
   
 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier
   
 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

 

Salaris woonbegeleider maatschappelijke opvang

Als woonbegeleider maatschappelijke opvang begin je minimaal met een bruto startsalaris van €1.800,- en €2.540,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €3.085,- en €3.435,-. Hier komt in de cao Welzijn vakantiegeld van 8% en eindejaarsuitkering van 8,3% bij in de vorm van een Individueel keuzebudget en daarnaast ook een Loopbaanbudget van 1,5% van je salaris.


In de cao staan ook allerlei andere regelingen en afspraken beschreven, bijvoorbeeld over verlof, werktijden en vergoedingen.


Woonbegeleiders die ook slaapdiensten of bereikbaarheidsdiensten draaien, krijgen hiervoor extra vrije tijd en/of salaris. Daarnaast zijn er vergoedingen voor onregelmatige diensten (in de avonduren en de weekenden) en bereikbaarheidsdiensten. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

Loop je stage? Dan ontvang je een stagevergoeding van zo'n € 310,00 bruto per maand.


Ook als je een opleiding via de BBL- of duale variant volgt (afwisselend werken en leren) ontvang je een zgn. Leerling-salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze is afgeleid van het minimum(jeugd)loon.

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.


Ook tijdens de maanden dat je in de instelling werkt, ontvang je een leerlingsalaris, dat eventueel wordt aangevuld tot het minimumloon.

HBO'ers die een duale opleiding volgen, ontvangen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris.

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

 

Specificaties:

SALARIS

1873 - € 3154 per maand