Ziekenhuisarts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ziekenhuisarts

Als ziekenhuisarts ben je een generalist die breed inzetbaar is. Je hebt algemene taken, waarbij je zowel zorg levert als coördineert. Door het vervullen van jouw taken, borg je de kwaliteit, continuïteit en veiligheid van basis medische zorg.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een ziekenhuisarts?
Salaris ziekenhuisarts
Past het bij je?

Over dit beroep

Als ziekenhuisarts ben je een generalist die breed inzetbaar is. Je hebt algemene taken, waarbij je zowel zorg levert als coördineert. Door het vervullen van jouw taken, borg je de kwaliteit, continuïteit en veiligheid van basis medische zorg.Zorg verlenen
Je geeft algemene medische zorg aan patiënten op elke verpleegafdeling van het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan: Cardiologie, Nierziekten , Reumatologie, Longziekten en Psychiatrie. Je houdt je bezig met onder andere:

 • de zorg voor, tijdens en na een operatie
 • wondgenezing
 • voeding en stofwisseling
 • infectie en afweer
 • behandeling met geneesmiddelen


Zorg coördineren
Daarnaast vervul je een rol in het coördineren van zorg voor de patiënt, zowel binnen als buiten de muren van het ziekenhuis. Hierbij heb je aandacht voor het lichaam, de geest en de omgeving van je patiënt.

Jouw uitganspunt is de zogenaamde ‘patiëntgecentreerde zorg’. Dat wil zeggen dat je de eigen regie van patiënten stimuleert: je informeert ze op zo’n manier dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze ondersteund willen worden.

Ben jij klaar om generalistische zorg te bieden en coördineren?

Wat doet een ziekenhuisarts?

Als ziekenhuisarts geef je algemene basiszorg. Je hebt een brede blik en bent de generalist te midden van specialisten. Je bent een gekwalificeerde profielarts, en jouw competentieniveau ligt tussen dat van de basisarts en de medisch specialist.


Je bent breed inzetbaar. Dat betekent dat je werkdagen zeer gevarieerd zijn. Je begeleidt verschillende patiënten bijvoorbeeld vóór en na de operatie, maar je doet zelf ook kleine chirurgische ingrepen. Dit doe je op verschillende afdelingen van het ziekenhuis. 

Van de medisch specialist neem je de meer generalistische taken over. Van de aios (arts in opleiding tot specialist) of anios (arts niet in opleiding tot specialist) neem je de zorg over waarvoor nu regelmatig andere specialisten worden gevraagd. Dit doe je vaak samen met physician assistants en verpleegkundig specialisten.


Iedere dag ben je nauw betrokken bij de patiënten. Dit zijn vaak oudere mensen met meerdere aandoeningen die verschillende medicijnen gebruiken. Dit maakt dat de basiszorg die jij verleent, complex kan zijn. Je bewaakt en volgt de medische situatie van de patiënt. Hier ben je eindverantwoordelijk voor. Je stemt de behandelingen op de juiste manier op elkaar af. Je houdt in de gaten welke geneesmiddelen de patiënten gebruiken en hoe ze hierop reageren. 

Verder vervul je een belangrijke rol bij projecten en onderzoek naar kwaliteit en patiëntveiligheid. Het kan gaan om zowel wetenschappelijk als praktijkgericht onderzoek.

Salaris ziekenhuisarts

Wat verdient een ziekenhuisarts? 

 

Als beginnend ziekenhuisarts ontvang je een bruto maandsalaris van ongeveer € 4.410,- bij een volledige werkweek. Dit kan oplopen tot ruim € 6.640,-. Dit is exclusief 8,33 % vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. 


Dus, hoeveel verdient een ziekenhuisarts? Dit hangt af van de functie die je vervult, je leeftijd en ervaring. Nacht- en weekenddiensten horen bij je werk: daarvoor ontvang je een onregelmatigheidstoeslag.

Past het bij je?

Om als ziekenhuisarts aan de slag te gaan, moet je medische kennis hebben en medisch kunnen handelen.

Je bent goed in samenwerken. Je vormt samen met andere medici een team. Je werkt bijvoorbeeld nauw samen met specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Ook onderhoud je veel contact met huisartsen. Je verbindt deze mensen, denkt met ze mee en staat open voor hun ideeën. Alle betrokkenen van de patiënt komen naar jou toe, want jij bent eindverantwoordelijk voor zijn medische situatie. Daarom moet je goed kunnen organiseren en plannen. 


Sterke communicatieve vaardigheden komen goed van pas. Je overlegt bijvoorbeeld met specialisten over de toestand van de patiënt, maar je bent ook het aanspreekpunt van de familie van de patiënt. Verder heb je veel contact met de patiënt zelf. Je luistert goed naar je gesprekspartners. Ook moet je ingewikkelde en medische onderwerpen in eenvoudige woorden kunnen uitleggen. Jij kunt je inleven in de problemen van deze mensen. Je stelt de patiënt centraal.


Als ziekenhuisarts moet je zelfstandig kunnen werken. Je neemt zelf initiatieven en moet hierbij snel de juiste beslissingen nemen. Dit kunnen soms onverwachte situaties zijn, dus je aanpak en planning kunnen veranderen. Doorzettingsvermogen is ook belangrijk bij dit beroep. Je kijkt kritisch naar jezelf en naar anderen, want de zorg moet zo goed mogelijk zijn.


Kortom, wat je nodig hebt is:

 • goede vaardigheden om samen te werken
 • goede vaardigheden om te coördineren
 • uitstekende communicatieve vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • zelfstandigheid
 • een flexibele houding
 • doorzettingsvermogen
 • een kritische kijk


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

4410 - €6640 per maand